ARTICLES » 17-07-2014 | COLOM, CATALà
11571
|
Cristòfol Colom rebut a la Casa de la Diputació, a Barcelona
L'Isaac Mestres troba un gravat del segle XIX als Arxius Generals del Reialme de Bèlgica que evidencia que En Colom va ser rebut a la Casa de la Diputació de Barcelona, en tornant de descobrir el Nou Món
Colom a la casa de la Diputació,
1493. Grafit sobre paper,
32,2 x 26,2 cm.
Cercant la paraula "Barcelona" en el motor de recerca dels Arxius Generals del Reialme de Bèlgica, em varen sortir una sèrie de referències de totes èpoques amb elements d'arxiu o sense. Amb la referència 2884/2, figura al cabinet topogràfic històric de l'Arxiu General del Reialme de Bèlgica, un element d'arxiu, concretament un dibuix de la sèrie dels 163 dibuixos que conformen l'obra de Hendrik Frans Schaefels, dibuixant de fets històrics i paisatges del segle XIX (1827-1904). L'element d'arxiu en qüestió és un dibuix de grafit sobre paper amb la mida de 32,2 x 26,2 cm que podeu veure tot seguit.
El motor de recerca ens ofereix la descripció següent de l'element d'arxiu:
"163 tekeningen (Contépotlood, potlood en pen), bladen 37,5 x 29 cm. Dit schetsboek bevat o.a.: historie-afbeeldingen. 1493: koning Ferdinand en Isabella ontvangen Christoffel Colombus in de Casa de la Deputation te Barcelona. Potloodtekening, 32,2 x 26,2 cm."
Per confirmar-m'ho, vaig accedir directament a l'element d'arxiu, on hi ha escrit, i en francès:
"Cristophe Colomb reçu par Ferdinand et par Isabelle dans la Casa de la Députation, à Barcelone (1493)".
Traduït al Català és: "Cristòfol Colom rebut per Ferran i per Isabel a la Casa de la Diputació, a Barcelona (1493)". Per si la imatge pogués ser d'un altre lloc, tan sols cal mirar l'arcada del cantó superior esquerre i comparar-la amb la que forma la portalada que connecta el pati interior amb les habitacions del Palau de la Generalitat. El motiu arquitectònic que hi figura és idèntic al de l'actual porta del pati interior [3].
El que xoca d'aquesta informació no és que diguin que En Colom sigui rebut pels Reis, fet acceptat i reconegut per tothom a totes les cròniques, sinó que sigui rebut a la Casa de la Diputació, i precisant-ne la ciutat de Barcelona, al 1493. És probable que al segle XIX fos desconeguda per part de tots el port de tornada d'En Colom, o només la coneguessin uns quants fora de la Península.
Efectivament, si les costes de Palos de Moguer són més properes que les catalanes a l'Atlàntic, per què no és rebut allà? Per què ho ha de ser a les catalanes, més allunyades de l'Oceà? Però, atenció: el text diu "a la Casa de la Diputació", i precisa que és a Barcelona. Concretament, la casa de la Diputació és l'actual Generalitat. La Generalitat portava el nom de "Diputació del General del Principat de Catalunya" que vetllava pel compliment de les constitucions i altres lleis catalanes, i exercia les funcions de tresoreria major de Catalunya [2]. Quins interessos tenia la Casa de la Diputació en el viatge d'En Colom? Si En Colom va tornar a Barcelona i va ser rebut a la casa de la Diputació del General, és que potser hi tenia un lligam estret. Més interessant encara: què fa un dibuixant i historiador dels segles XIX i XX, belga, desvelant-nos aquesta informació? Però aquesta, amics, ja és una altra història.
Isaac Mestres Lóbez
Enllaços bibliogràfics:
[1] Per visitar l'element d'arxiu: http://search.arch.be/fr/rechercher-des-archives/resultats/inventaris/index/zoekterm/casa/archiefbewaarplaats/BE-A0510/eadid/BE-A0510_002394_003656_FRE/inventarisnr/I365600001788/level/file#c:0.c:0.c:836.c:1
"163 tekeningen (Contépotlood, potlood en pen), bladen 37,5 x 29 cm. Dit schetsboek bevat o.a.: historie-afbeeldingen. 1493: koning Ferdinand en Isabella ontvangen Christoffel Colombus in de Casa de la Deputation te Barcelona. Potloodtekening, 32,2 x 26,2 cm."
[2] http://ca.wikipedia.org/wiki/Diputaci%C3%B3_del_General_de_Catalunya
[3] http://farm7.staticflickr.com/6153/6190875151_84987d7bee_o.jpg
Autor: Isaac Mestres Lóbez
versió per imprimir
La portalada de la casa de la ciutat al 1713, un dia abans del setge de Barcelona. Encaixa més que la del Palau de la generalitat i tot: https://twitter.com/premsahistoria/status/533012607641608192">imatge a twitter.
Kimet, segons la història oficial Castellana a la guerra luso-neerlandesa no hi van participar vaixells de la Corona d'Aragó. Els pintors holandesos són una autèntica mina per descobrir que no és pas veritat. Té, si t'ho permet la teva arrogància, un altre regal d'una gesta exclusiva de l'armada castellana. Entenc que això et foti però aixo no justifica les teves desqualificacions.
http://pt.wikipedia.org/wiki/Desembarque_da_Ba%C3%ADa_das_Mós#mediaviewer/Ficheiro:Desembarcoislasterceiras.jpg
Jo, James Jones & company. Però de veritat et penses que ens traguem tots aquests personatges d'encefalograma pla que t'inventes? Tots amb el mateix argument miserable...
Kimet (ja sabem qui és) fes només un petit esforç, si un quadre que representa un fet històric el pinta un pintor per encàrrec d'un rei espanyol no hi apareixen senyeres, ara bé si el quatre és pintat per un flamenc o un anglès. Ah és clar potser és que no hi arribes...
Ens parles d'unitats dinàstiques i jo ja explico que Felip IV va ser Rei de Portugal fins a 1640. i tu parles de borregos. Aprèn a llegir i així no repetim les coses que sempre vas tard.
Reading through this site (Google translate, apologies if I misunderstood something). I am completely astonished, from your pages, Catalonia pretty much invented everything.
I am by no means an expert, but would dare saying there is a bit of a bias in all this, it is called a confirmation bias in my language, where the researcher tries to justify a conclusion (i.e. Catalonia rules) through facts, rather than just looking for facts.
Please do consider that if you are open minded enough for it. Not saying it's not true what's written on these pages, just utterly surprising that everything from Leonardo to the Crosses of the Descubrimiento comes directly from Catalonia, it's simply hard to believe
Quina vergonya, quanta incultura. Mira que fer veure que la rebuda de Colom a Barcelona és un fet amagat és una inmensa mentida... Plaça d'Espanya a Sevilla: http://www.nationalgeographic.com.es/articulo/historia/actualidad/8162/los_reyes_catolicos_reciben_cristobal_colon.html
Pel que fa a Pedrito i les seves aseveracions, estudia una mica més d'història, que falta et fa i molta... No entraré a explicarte el que va pasar, investiga tu mateix la unió dinàstica entre Espanya i Portugal d'aquella época, la guerra dels 80 anys o els pabellons que es feien servir pels diferents païssos a Europa i a la resta del món (la creu de Sant Andreu o de Borgonya és la bandera d'Espanya a ultramar, p.e.). Tradueix la descripció holandesa del teu quadre i no agafis el títol errat d'un anglés que tant se li enfot la història de la resta del món...
Quanta incultura, aixó és lo que vol el nacionalisme: borregos dient quina troballa! Pregunteu per documents amagats i fets històrics desvirtuats als historiadors nacionalistes, com el document de l'herència de Jaume I per exemple, que va desapareixer en extranyes circumstancies... en fi, no crec que ho arribeu a entendre mai...
Yo creo que Obana deberia devolver a los Catalanes lo que es suyo.
A la descripció de sota el quadre sí que diuen espanyols, al títol del quadre, no. Podríem pensar que, o bé Portugal no tenia en aquells temps una flota important i era l'espanyola-catalana l'encarregada de lluitar, o bé la flota portuguesa sota la corona dels Àustries posava als seus pavellons la senyal de l'Armada Espanyola-Catalana, la senyera.
Felip IV va ser Rei de Portugal fins 1640. La batalla de la pintura esta datada el 1638, per tant Portugal i Catalunya pertanyen a la mateixa corona, pero no diuen espanyols, diuen portuguesos
Doncs que l'Armada portuguesa també era la catalana. És com allò que diuen del Granadí-manxec, Álvaro de Bazán, "Capitán General del Mar Océano y de la gente de guerra del reino de Portugal".
Una altra troballa. Que interpreteu en aquesta pintura després de veure les banderes del vaixells?
http://www.atlasofmutualheritage.nl/en/object/?id=7443
Els espanyols son tan ingenus (curtets) que s'ho creuen tot, fins i tot que son españols!
Les taules cronològiques d'en Blair (de 1891) diuen: 1493: Columbus arrives at Lisbon, March 4, and is received by Ferdinand and Isabella at Barcelona".
Contrastar amb documents que quedaren fora del control dels espanyols portara moltes sorpreses.
Mireu aquest article:
HISTORIA DE VILLAPALACIOS.
http://www.historiadevillapalacios.es/02.23.colon.htm
L'article acaba així:
Pero Villapalacios no es el único sitio que no dispone de documentos del paso de Colón. Excepto la carta fechada el 22 de marzo conservada en Córdoba no existe ningún documento conocido que corrobore esta teoría del viaje de Colón, ni su paso ni estancia en alguno de estos lugares. En ningún ayuntamiento o archivo municipal han aparecido datos sobre este tema. Al menos hasta ahora. Por eso muchos autores dudan, o han dudado, de que este viaje se realizara.
No deja de ser extraño que un acontecimiento así y una caravana tan exótica, con personas de aspecto tan diferente a las habituales, con pájaros y animales exóticos nunca vistos y que se paseó por cientos de kilómetros no hayan dejado ningún testimonio conocido. Otro más de los misterios sobre Colón sin resolver. Por ahora.
Salut!
Juan: tot prové de la incongruència de la història oficial, tres dies de Sevilla a Barcelona "xino xano" no tu perdis falta el típic "aquí va sopar i dormir el gran navegant Cristóbal Colón" camí de Barcelona.
Jaume, què vols, dibuixat el segle XIX. :)
Juan: El comentari te'l fan pel verb arribar/llegar. Sí, ara ho he recordat; oficialment, Colón arriba a Sevilla i va de Sevilla a Barcelona en 3 dies, poc a poc i anant-se parant perquè la gent durant el trajecte l'aturava per felicitar-lo. L'únic que oficialment van reconèixer al segle XX és que el rei el va rebre a Barcelona, i 2on viatge es va preparar a Barcelona, doncs, mentre que diverses cròniques en mencionen la rebuda i la preparació del 2on viatge a Sevilla.
Aquest podria ser l'aspecte d'en Colom, no sembla gaire vell, oi?
Alex III, No entiendo su comentario, solo he aportado los datos que figuran en la historia "oficial" y que, a diferencia del articulista, situan la llegada de Colon en Sevilla, dirigiendose a continuacion a Barcelona y siendo recibido por los reyes en San Jeronimo de la Murta en lugar de la Diputacion.
En cuanto a que la wikipedia esta regida por las faes, pues vale.....
Juan Lopez: Si arriba no llega.
Sobre el lleó rampant, l'Enric Guillot en va fer una xerrada que podeu trobar a l'Arxiu, al III cicle de tergiversació de la història. Un lleó rampant daurat sobre fons vermell és també l'emblema de Saragossa.
Juan Lopez. La Wikipedia en España la controla la FAES, el jefe de la organización es el señorito Aznar... te acuerdas cuando dijo... "a mí quien me tiene que decir lo que puedo beber?, un consejo, si bebes no escribas.
És força curios el lleó rampant que apareix difuminat en el dibuix,entre el rei ferran i en colom.Tindrà rel.lació amb els lleons que apareigen sovint, als mapes d'amèrica junt amb la senyera?.Que hi fa un lleó a barcelona?.Potser pertany a les armes del rei ferran?
Colón arriba a Sevilla el 20 de marzo de 1493,
Los Reyes Católicos escriben a Colón una carta el 30 de marzo de 1493 desde Barcelona en la que le piden que se apresure en ir a verlos
Colón se viste de gala y se dirige a Barcelona con Juan Niño y seis indios de los diez que había traído de las Indias
Es recibido por los Reyes Católicos con todo este bagaje en el Monasterio de San Jerónimo de la Murtra, en Badalona, cerca de Barcelona, en abril
En la Catedral de Barcelona serían bautizados seis indios en presencia de los Reyes Católicos
El Almirante estará en Barcelona hasta el 28 de mayo y volverá a emprender un camino por tierra, regresando a Sevilla el 20 de junio
Fuente wikipedia
Lluís Mª: merci! Desconeixia com s'escrivia abans. En francès bé ho fan amb e també.
Tornant a la troballa de l'Isaac, a veure si l'entenc bé... voleu dir que quan es va pintar el quadre, hi havia gent que deia que Colom no havia arribat a Barcelona? Qui?
Enhorabona per aquesta magnífica troballa. El que caldria fer és fer recerca en els Arxius coetanis a la Descoberta d'altres països no suspectes de ser "adulterats-trinxats-modificats": Anglaterra, França, Prússia, Venècia, Imperi Otomà...però això val diners/temps
Impressionant Isaac!
A mi el dibuix em recorda més a la façana de la capella de Sant Jordi, obra, també, d'en Marc Safont 1432-1434. Tot i que no concorden els apòstols de les dovelles, ni la part inferior... Però l'estil és molt i molt semblant.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Palau_de_la_Generalitat_de_Catalunya#mediaviewer/Fitxer:GeneralitatCapellaStJordi_0630-01.jpg
Lluís, mira que n'és de senzill d'entendre. És com es deia i està escrit en tots els documents antics. És suficient o et sembla una broma?
Excel.lent article i troballa; no fa gaire temps, la anomenada "Duquesa Roja" de Medina-Sidonia (va morir fa poc) parlava de que als seus arxius hi ha referències de viatges precolombins al Brasil. Documents!!!. Seria molt interessant fer aquesta recerca que fa Isaac Mestres a aquests i altres arxius (Sevilla, Barcelona...). La dificultat rau en coneixer paleografia per llegir realment gran part dels documents; aquesta recerca resta per fer pero estic segur que s'en podria treure tota la veritat, a la fi,
Tinc entès que fins al segle XX, els historiadors no s'havien posat d'acord amb el port d'arribada: Barcelona. Tenim força cròniques que fins i tot ens venen com manuscrits contemporanis dels Reis Catòlics que parlen d'altres ports d'arribada. Un recull d'aquestes ja oficialment mentides estaria bé, i senyalant totes les cròniques adulterades. Ja passat vegades que els "trols" d'aquest web es remeten a aquestes cròniques per a indicar la seva versió de la història.
Ei Lluís, per què creus que ens hem d'acostumar a dir "deputació"? No sé ni dir si és un acudit. :)
Ens hauriem d'acostumar a dir "deputació". Quedo sorprés per la coincidència entre la motllura superior de la porta dibuixada i la de la porta del pati que hi ha a la fotografia.