Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans de nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític
ARTICLES » 27-04-2011  |  COLOM, CATALà
12909

La importància de les capitulacions colombines

La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les terres del Nou Món, es van signar a la vila de Santa Fe, a Granada. Però, realment, va ser així? Què s'amaga darrera les Capitulacions ara que ja sabem que la Santa Fe granadina no era una vila, sinó un campament?

Capitulacions colombines

Si bé els Reis Catòlics eren reis de les corones de Castella i Aragó, això no vol dir que tot se signés a meitats iguals. Cada rei i corona tenia la seva cancelleria independent, la qual anotava o contractava el que corresponia a cada regne en concret. Per tant, si els reis eren a Granada i hom capitulava quelcom amb els reis catalans, ho tractava la cancelleria reial catalana i es guardava als arxius reials de Barcelona. Com que això és justament el que s'esdevingué amb les Capitulacions colombines, car En Joan de Coloma és qui les signa en nom dels reis, i aquest és secretari de l'Estat català i no pas castellà, i el contracte es guardarà, en còpia, a l'arxiu Reial de Barcelona (dit després del 1714 Arxiu Reial de Barcelona i General de la Corona d'Aragó; i després del 1939 Archivo de la Corona de Aragón), és que En Colom va tractar el viatge de descoberta amb la Cancelleria Reial Catalana, fos a Granada o no. Ara bé, si haguessin estat a Granada, els reis no haurien necessitat que les signés un funcionari de la seva cort en llur nom, perquè ells mateixos podien haver-les signat. Però com que ho fa En Coloma en el seu nom, i ells no les confirmen fins 13 dies després, és que els fets contractuals passen en un lloc que dista 13 dies de correu de Granada. Ara, però sabem que entre dotze i quinze dies és el que trigaven les cartes que els reis, des de Granada, enviaven als consellers de Barcelona per anar-los exposant els avatars de la guerra. Per tant, és quasi del tot segur que les Capitulacions es van signar a Catalunya, en una vila dita Santa Fe, que existeix a la Segarra. Mentre que el Santa Fe granadí no era una vila, sinó simplement un campament militar.
És molt possible, llavors, si En Joan de Coloma, ciutadà de la Nació catalana, signa en nom dels reis unes Capitulacions, a demanda d'un altre català, En Colom, i mercès a la intercessió d'un altre funcionari reial, Mossèn Joan Pere, de la noble nissaga empordanesa dels Pere, senyors del Castell de Pals, que el redactat dels capítols fos en català, perquè aquesta era la llengua dels qui intervingueren en el document i perquè llavors el català era també llengua oficial de la cancelleria. Però l'original no s'ha conservat i això fa que, a més a més, tinguem una versió més reduïda del que s'hi va tractar.
La còpia més antiga de les Capitulacions actualment es conserva escrita en llengua castellana i es pot consultar a l'Arxiu Reial de Barcelona, dit pels feixistes i pels demòcrates Arxiu de la Corona d'Aragó.

Jordi Bilbeny



Autor: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Joan Padró
    10-05-2015 12:18

    Arrisquerien els cristians a exposar el seu rei i la seva reina a pocs quilòmetres del enemic?
    Sense una fortalessa segura segur que no, seria de inconscients possar el rei i la reina a l'abast del enemic i més durant molts dies seguits. Per tant no és creible que estiguesin tant aprop de Granada. El lloc més edients seria en una fortalessa segura, a Valéncia o a Alecant aprop del front però ben protegits del enemic. A Santa Fé tenien els soldats i els capitans que dirigient in situ el setge. Possiblement el rei feia alguna escapada per motivar la tropa, però per poques hores que no fós que el enemic detectés la seva presència. Es el mateig que passa amb les tropes americanes al Afganistán, Obama les visite molt de tant en tant en un pis pas, sense donar temps a l'enemic a detectar la seva presència i preparar un atac.

  2. Joan Padró
    13-10-2014 18:51

    No crec que la reina visqués a Santa Fé, un campament plé de soldats fum i merde. Més bé els reis vivien a València o Alecant en algun palau ben servits i ben alimentats, fora del perill d'un posible atac enemic. Qui devia anar a Santa Fe seria el rei Ferran amb els seus capitans i només per uns dies. Johan Coloma va redactar el document com un esborrany i va posar Santa Fe com un lloc posible de la firma però no és segur que fós aquí a on firmesin els reis les capitulacions. Podria haver estat a Valéncia o a Alecant no ho sabem. S'ent Colom un expert mariner el més segur seria que ell mateix s'agués desplaçat a Valéncia o a Alecant per portar el document als reis perqué el firmesin. També és posible que l'original no es firmés fins després de la descoberta, a Barcelona, i la còpia de l'Arxiu quedés sense firmar. Sense l'original mai podrem saver la veritat.

  3. Tramontana
    17-08-2012 14:05

    A l'Alt Empordà hi ha un poble que de tota la vida es diu "VILAMACOLUM" i un veïnat que es diu "VILACOLUM". Tots dos estan a uns 30 Km de la vila de Pals (d'on va sortir el descobridor) i la gent d'àllà ha dit sempre que el nom va ésser posat en honor al descobridor Colom (diuen que era potser era nascut o va viure allà...). Crec que ningú ho ha investigat seriosament. Tingueu en compte aquesta dada per les vostres investigacions ...!!

  4. Josep Mª
    04-11-2011 10:58

    Bond dia, Només com a curiositat d'un neòfit, també hi ha el petit poble de Santa Fe al Penedès. Prop de Vilafranca i pel poc de he vist, alou de la catedral de Barcelona al segle 12 i on al segle XIV ja consta el Castell de Santa Fe. Curiosament, al costat de La Granada (també petit poble del Penedès). Però be, el detall als experts. PD, es pot trobar com Santa Fe del Penedès o La Granada del Penedès, tot i que nigún d'allà hi afegeix el terme Penedès (hi tinc avantpassats hi ronden desde fa 700 anys). Salutacions,

  5. Miquel
    02-10-2011 22:40

    Això va de broma, no? "Ara que sabem que Santa Fe era un campament i no pas una vila"? Però si això s'ha sabut sempre, m'ho varen ensenyar a mi al BUP... Ho heu descobert vosaltres solets? Resulta que a Santa Fe, el campament dels cristians als afores de Granada (era com una vila de gran, amb carrers i tot, mira algun dels molts mapes que n'hi ha), els reis peninsulars varen signar documents i varen rebre ambaixadors i varen dictar lleis i mil actes jurídics de tota mena, tots recollits i conservats fins avui. Allò de Santa fe de Segarra... en fi, festival de l'humor, de debò, deuria-ho assossegar-vos una mica. Intenta no passar-te de frenada perquè la diferència entre suscitar dubtes (legítimes) i fer el ridícul més espantós és ben, ben, ben, minsa.

  6. Guerau
    29-04-2011 18:11

    Aquest lloc de Santa Fe de La Segarra, és ben possible. Primer: Hi ha un hotel al poble de nova construcció que es diu: Hotel Santa Fe de Las Americas (sic.) (coincidències?) es pot comprovar al Google street view, i segon: la vinculació dels Colom amb la Segarra està comprovada, els seus avantpassats venen de la Segarra, Hi han escrits sobre Colom en anglès per la web i els historiadors es pregunten estranyats, que collons feia el genovès Colombo per la Segarra a Catalunya. Molt bon article Jordi, enhorabona.

  7. Joaquim Cabanas i Miret
    28-04-2011 11:36

    Perquè aquest lloc de La Segarra ?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
36810
11a UNH - Presentació de la universitat
Abel Cutillas - Pensar la Història: de Nietzsche a Maquiavel
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Recollim en aquesta ocasió un interessant treball sobre Cervantes, que fou presentat als III Jocs Florals de la...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]
Sabies que s’ha pogut documentar en almenys dues ocasions que En Cristòfor Colom va escriure una carta en...[+]
Qui era Hernán Cortés? Va ser també fill d’un home corrent? Va tenir uns estudis escassos? O, altrament, tal...[+]