Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és sempre una fantasia sense base científica, i quan es pretén aixecar un embull invulnerable i col·locar-hi a sobre una conseqüència, es corre el perill que una dada canviï i s'ensorri tota la carcassa històrica."
Pío Baroja (1872-1956)
ARTICLES » 23-01-2012  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
14847

El que no ens diuen de la nau Victòria

Què hi fa la bandera espanyola en una rèplica històrica de la nau Victòria? ¿Per què en aquesta rèplica construïda a Espanya, no hi han posat les banderes i escuts originals que sí que trobem en altres rèpliques que s'han fet de la mateixa nau? Quins eren els escuts i banderes originals?

Fins al mes de març podem visitar una rèplica de la nau Victòria de MagallanesJ.S. Elcano, al Moll de la Fusta de Barcelona. Ens diuen que podem veure com era la nau i com es navegava fa 500 anys. Ara bé, aquesta rèplica  -construïda l'any 1991 amb motiu de l'Expo'92- és constantment passejada per totes les ciutats costaneres sense els seus escuts i banderes de l'època amb l'excepció d'una gran bandera espanyola que llueix. Tots sabem, que la bandera nacional espanyola més antiga és de l'any 1785 i no pas del 1519. O sigui que la bandera que hi ha al vaixell no existeix fins a 266 anys més tard de l'expedició de Magallanes. Si es tracta de fer una rèplica fidedigna i de fer les coses amb rigor històric, per quina raó s'han suprimit els escuts i les banderes originals? Quins eren aquests escuts i aquestes banderes?

Ara com ara, tenim prou estudis que demostren que en aquells temps la Marina Hispànica era principalment de matriu catalana i no pas castellana com ens han volgut fer creure. Sense anar més lluny, al museu etnològic de Barcelona podem trobar un mapa del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde (1696-1753), publicat a Manila al 1734 amb el títol de "Carta Hydrographica y Chrographica de las Islas Filipinas" on hi apareix una representació de la nau Victòria amb una senyera quadribarrada a popa. El mapa és considerat de gran importància per les seves dimensions notables i per la seva acurada precisió cartogràfica. 

També podem apreciar en un gravat de l'Ortelius del segle XVI, que el capità, que porta una brúixola a la mà, duu una barretina al cap. O sinó, perquè en altres rèpliques de la nau Victòria que s'exposen a l'Argentina i a Xile, sí que contenen els escuts de l'època i, fins i tot, les trobem guarnides amb banderes catalanes? Perquè a la versió espanyola han suprimit aquests elements simbòlics? Potser revelarien la nacionalitat ocultada o tergiversada de la gesta nàutica?


Jordi Berenguer



Notícies relacionades:



Autor: Jordi Berenguer




versió per imprimir

  1. Francesc D.
    26-08-2016 09:01

    Aquesta pintura d'en Peter Jackson de 1970 no vol dir rés però, hom es pregunta, per quin motiu pinta la nau Victoria amb senyera? Com sabia aquest pintor que fou una empresa Catalana? Quina informació tenia aquest pintor i d'ont la va treure? Si més no Curiós,oi!!!! http://bookpalace.com/acatalog/info_JacksonMagellanLL.html

  2. No enganyeu
    16-09-2014 23:48

    La creu de Borgonya no era l'emblema d'Espanya, era el de la corona, com pots apreciar a la "sala de las batallas de El Escorial", on són els estats que participen i seves banderes: entre d'altres la de Castella, la Nostra Senyera i la de la Corona.
    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Desembarcoislasterceiras.jpg?uselang=ca

    Ara no busquis la nostra senyera en el vostre ABC.
    http://www.abc.es/fotonoticias/fotos-historia-militar/20140526/desembarco-tercios-fresco-sala-1612653163361.html

  3. babositamimosina
    25-06-2013 00:12

    Quisiera aportar una serie de datos si se me permite. Antes de nada, decir que coincido con el comentario de "El teu nom" y que esas réplicas usan banderas para que los demás reconozcan el país de origen, una manera para que la gente lo reconozca a día de hoy y de manera rápida. Dicho esto, ahora expongo los datos. La nave Victoria, no sólo ha tenido esa bandera de España como aparece en esa foto, aquí http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nao_Victoria.jpg se pueden ver varias banderas más, entre ellas la de japón, ya que esa foto se hizo mientras se exhibía en el país nipón. En el artículo se dice que las otras réplicas son fidedignas al original de las cartas, cosa que no es cierto. Aquí http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NaoVictoria.JPG se puede ver perfectamente cómo en esa réplica de Chile, también aparece la bandera de España actual, al igual que la propia de Chile y algunas otras más. Según las cartas, que se puede ver aquí http://www.wdl.org/es/item/10089/zoom/#group=1&page=1&zoom=8.0471¢erX=0.4409¢erY=0.8445 con muy buena resolución por cierto, ya que permite zoom, se puede observar la nave Victoria. En ella aparece el título de Nao Victoria justo encima y a su izquierda está escrito "Efta fue la primera q del Mundo corrio toda la Effera." En esa nave se ve perfectamente lo que sería una mezcla de la Cruz de Borgoña, la bandera de ultramar que usaba el Imperio Español y la bandera de la Corona de Aragón. De hecho hay fotos en las que se aprecian cada uno de los escudos por separado, pero que a su vez, todos y cada uno de ellos representan lo que en su día fue el Imperio Español. ¿Por qué usar la bandera de España dice el artículo? Por una sencilla razón. A día de hoy, incluso muchos españoles no saben que España antes usaba la Cruz de Borgoña por bandera, y si no lo sabe un español, mucho menos lo sabrá alguien de otro país. De ahí que, aún manteniendo los escudos e incluso banderas de aquella época, se represente el país con la bandera actual de España. Seguro que nadie de aquí reconocería la bandera de otro país, de hace 300 años. Para acabar, me gustaría remarcar unas cosas. Las verdades a medias, equivalen a una mentira, y en este artículo creo que se ha usado de manera un poco rastrera la información. Se ha querido tergiversar todo para ponerlo de un lado, obviamente, del lado que quería el autor y no ha sido objetivo e imparcial en ningún momento. Tan sólo ha proporcionado la información que ha querido, del momento que ha querido, obviando lo que ha querido. Por último, me gustaría comentarle a Francesc, que antes de creerse todo lo que le digan, tenga la sensatez de pensar por sí mismo, buscar información y actuar en consecuencia. A día de hoy, el mayor problema de la sociedad no reside en la falta de información, si no en la desinformación. Gracias a todo aquel que se haya molestado en leer esto, y más aún, en contrastar los datos. Un saludo a todos.

  4. El teu nom
    04-02-2012 00:12

    Potser no teniu present el fet que aquesta rèplica navega i per tant ha de dur la bandera d'un país existent. És una qüestió legal. Diguem-ne que forma part de la seva “matrícula”.

  5. Pep
    26-01-2012 18:35

    Segons en Hugh Thomas, el capità de la nau Victòria es deia Luis de Mendoza, i en determinat moment del viatge, quan hivernaven en algun punt d'Amèrica del Sud abans de travessar l'Estret de Magallanes, aquest Mendoza es rebel·là i en Magallenes el féu torturar o esquarterar. Curiós. Segons en Mascarenhas Barreto, el capità de la nau Victòria es deia Luis Afonso de Gois, era portuguès i parent de la muller del Descobridor. Entenc que si han de "matar" documentalment en Mendoza, és perquè no existia, i qui anava de capità en aquesta nau era en de Gois. De la mateixa manera que el famós i malaguanyat Magallanes mor en un combat amb els indis... per tal que no pugui rebre les recompenses i títols que s'endugué algú altre. Ergo, en Magallanes "mor" documentalment perquè tampoc existia. Sota la seva personalitat s'amaga, possiblement, un altre personatge històric.

  6. Pere
    25-01-2012 11:20

    Molt interessant i ben sintetitzat. Caldria investigar més en les línies del que diuen els cronistes d'altres països (Holanda, Anglaterra, etc) sobre la gesta, d'on han tret la informació els xilens per posar només la bandera del nostre país al vaixell i rematar-ho amb la cerca de tots els gravats de l'època per saber si la bandera catalana és arreu. Enhorabona!

  7. Francesc
    24-01-2012 16:39

    És una vergonya. I contra això i tantíssimes altres coses els catalans no ens hem de revoltar? I es clar que sí! Ah! Espanya.... bufffff...... a fer la mà!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37185
Llista de reproducció de tots els videus del 23è Simposi
11a UNH - Presentació de la universitat
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Molta gent té la sensació que els catalans no hem tingut mai un passat guerrer i que sempre hem estat una gent...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]
L'estudiós Manuel Civera relaciona l'obra amb un procés del 1427 i amb el Morvedre...[+]