Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ARTICLES » 03-02-2012  |  ALTRES FIGURES CATALANES
21098

Jeronimus Bosch, amb cognom català

Tothom assegura que Jeronimus Bosch era un pintor flamenc, però en Pau Mora ha trobat una referència que ens fa saber que el seu cognom era català i que ve a sumar-se a la teoria que defensa En Bilbeny, segons la qual aquest pintor era també català

Signatura de Jeronimus Bosch

M'ha arribat a les mans el llibre Recuerdos y bellezas de España: Mallorca, de J.F. Parcerisas, imprès l'any 1842. M'ha cridat l'atenció que a l'apèndix tercer, a "Noticia de las esculturas y cuadros más notables de los Museos, que el Excmo. Sr. Conde Montenegro posee en Raxa y en Palma. Carta marítima y geográfica, manuscrita en el siglo XV", s'hi esmenti: "Números 41 y 53: son dos tablas góticas pintadas al oleo por Jeronimus Bosch, de 3 pies y 6 pulgadas de alto. El apellido catalan o mallorquin del autor no consiente que mencionemos sus asuntos sin mayor alabanza que en los demás [...]; hay tanta riqueza de fantasía que las constituyen rivales, bien que en mayores dimensiones, de las que en otros paises y particularmente en Italia el genio cristiano de la edad media consagró a la representación del Juicio Final y de las penas eternas".


Així, doncs, per en Parcerisas, a l'any 1842 no hi havia dubte de la catalanitat d'en Bosch. No estalvia lloances a l'artista tot i el seu cognom català i el compara amb artistes d'altres països: o sigui, Bosch no era flamenc, sinó del mateix país que en Parcerisas.

No és la primera referència a una nacionalitat hispànica del pintor conegut com Jeronimus Bosch, ja que, segons en Jordi Bilbeny, també Jusepe Martínez escriví al segle XVII que aquest pintor era fill de Toledo.

 

Pau Mora



Autor: Pau Mora




versió per imprimir

  1. Arnau AF
    10-09-2021 16:44

    Hola Jordi Colomer F.? Encara ens coneixerem...
    Jo crec que els cognoms es passaven de veu, de parla, no escrits, per això tantes variants, segons dialecte, etc.
    Llavors "BOSCH" en alemany sóna "BOIX" en català, aquest cognom existeix i és el que tindria més possibilitats de que prové de la Germània.
    Com a exemples de variants de cognoms:
    Ferrer Ferré Farré Farrer...
    Monyart Monyarch

  2. Jordi Colomer
    29-12-2015 17:30

    Sempre he suspitat que en Bosch podria ser català o d'orígen català. Estic content de veure que aquesta impressió pot tenir fonaments.

  3. Robert Bosch
    20-11-2015 15:59

    "Bosch" ni es d'origen germànic, ni neerlandés, ni rés de rés... es una deformació de "bosc", un lloc poblat per molts arbres. Us sona?

    http://dcvb.iecat.net

  4. por favor mas seriedad
    23-04-2015 18:42

    © Robert Bosch GmbH
    señor Bilbeny le he copiado y pegado lo que he puesto mas arriba para que vea una cosa bien sencilla , bosch es también un apellido alemán y por ende germánico . ¿ que es eso de que es un apellido unicamente catalán? a no ser que el señor Robert Bosch sea también catalán cosa que no dudo que pronto escribirá usted tarde o temprano.

  5. D'Aragó
    01-05-2013 20:44

    Lista de "algunos" emigrantes catalanes en Alemania , ,http://www.meinestadt.de/stuttgart/telefonbuch/suche?words=bosch

  6. Cat
    09-04-2013 12:02

    En la línea de "Experto en verdad", pienso en el apellido Osborne, tan asentado aquí en España, siendo irlandés de origen. No hay que buscarle los tres pies al gato.

  7. avergonzado
    28-03-2013 11:55

    No si "experto de verdad" tiene razón, pero si tiene razón, Jordi Bilbeny es un investigador poco serio y poco fiable.

  8. experto de verdad
    28-03-2013 00:06

    Vaya vergüenza de artículo. (1) Parcerisa (no "Parcerisas") fue artista (litógrafo). No es el autor del texto. El autor es Pau Piferrer. (2) El texto citado NO dice que Bosch fue catalán, sino que tenía apellido catalán. Algo que no tiene ninguna importancia, es como decir que Alexander Calder tenía apellido catalán (Calder fue escocés, y hay nombres que existen en más de un país). (3) Piferrer no era experto en historia del arte. De hecho, no era experto en nada. Si fuera vivo sería "investigador" del INH. (4) El nombre Bosch, como bien dice Dani, tiene sus orígenes en las lenguas germánicas.

  9. dani
    12-02-2013 09:27

    Efectivamente, "Bosch" es una palabra (y un nombre) que tiene su origen en lenguas GERMANICAS. Había comentarios aquí que lo expicaban, pero Jordi Bilbeny los ha eliminado.

  10. Alfonso
    31-01-2013 20:21

    Tengo que hacer una rectificación sobre mi anterior post en el que he dicho que el texto era de la wiki holandesa y no es cierto. a sido un error por mi parte. Aunque toda la informacion que he visto sobre ,el coincide con lo que he expuesto , Y con lo que ha dicho también Quim anteriormente.

  11. Alfonso
    31-01-2013 01:24

    Por lo que deduzco que el conglomerado industrial alemán Bosch tiene su origen en algún catalán emigrado de la corte del "emperador catalan" Carlos I.¿No? Que los genealogistas sitúen su origen en Alemania y que de allí pasaron a Francia y Cataluña durante las campañas militares de Jaime I carece de importancia. Como también carece de importancia lo que dice la wiki holandesa :"Su familia, los Van Aken, procedía de Aquisgrán y se dedicaban a la pintura. El apellido familiar arcaicamente se escribía "van Aeken" (de hecho, en neerlandés el apellido se escribe "van Aken" ó "van Aeken", con 'v' minúscula). Aeken es el nombre en dialecto centroalemán de la ciudad de Aquisgrán (llamada en alemán normativo Aachen), de modo que el antiguo apellido familiar indicaba de qué lugar eran oriundos los 'van Aken'. Su padre era Anthonis van Aken, su abuelo Jan van Aeken y su hermano mayor Goossen van Aken. Al ser pintores, según el sistema medieval de estamentos, formaban parte del respectivo gremio. Esto es importante para entender por qué se hizo conocido como 'El Bosco' (en neerlandés:Den Bosch); a la muerte del padre, el hermano mayor fue el único con derecho para usar gremialmente el apellido van Aken (o cualquiera de sus variantes): así, Jeroen adoptó como nombre artístico el nombre abreviado de su ciudad natal, siendo asimismo latinizado su nombre, pasando a firmar como Hieronymus en lugar de Jeroen." Y estos no son ni españoles , ni castellanos y con las barbaridades que hicimos por allí ,dudo que sean tampoco simpatizantes. A ver si nos lo curramos un poco más.Ya que atribuiros a todo el que destacaba en la Europa del edad media y el renacimiento al precio que sea ,descalifica otras teorías en las que puede que hayáis acertado y todo. Por cierto debemos agradecer a la "paranoia , esquizoide religiosa" de Felipe II que sea la pinacoteca del Prado donde más se conserven a día de hoy pinturas de este genial pintor. El jardín de las delicias ,visto en vivo acojona.

  12. Oriol
    08-08-2012 22:29

    Veig que heu esborrat els meus comentaris i els d'altes persones. El altres no sé si eren insultants. Els meus no ho eren pas i, al menys alguns, eren força raonables, així que heu demostrat la vostra intransigència i falta de rigor, donat que no accepteu cap crítica que no sigui tova. Curiosament,però, no heu esborrat les respostes, així que el diàleg queda coix.

  13. El teu nom
    14-03-2012 10:06

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  14. El teu nom
    08-03-2012 01:49

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  15. Jordi Bilbeny
    22-02-2012 02:12

    Sí, Quim. Tinc proves més contundents. En algun moment les exposaré. En Pau Mora, les coneix. I n'aporta una de mes. Em sembla que creure's el muntatge cultural a ultrança i defensar-lo sense tenir en compte la grandesa de la cultura i de la nació catalanes als segles XV i XVI i la seva desvirtuació premeditada no és un símptoma d'obertura intel·lectual. Més aviat al contrari. Bosch és un cognom totalment català i jo diria q únicament català. Jeronimus Bosch només va signar així: Jeronimus Bosch. Caldria demostrar que Bosch és una abreviatura d'Hertogenbosch. Quina dificultat tenia el pintor per signar així? Cap ni una. En Bosch se signa Bosch, per la senzilla raó que es diu Bosch. El fet ha estat desvirtuat fins avui. I els badocs i crèduls ho accepten sense el més mínim rigor crític. I en Parcerisa va voler, d'alguna manera, donar-nos una pista. En Pau Mora l'ha recollida. Jo fa temps que ho investigo. Estaria bé no ser tan rígid amb els mites i les biografies oficials i poder contrastar una mica més la informació. Això ens fa ser oberts, crítics, rigorosos i ens fa tenir pensament propi i vida pròpia. Jo t'encoratjo també a cercar informació que expliqui les coses des d'un altre punt de vista, amb documentació diferent de l'oficial. No sé si ho sabies, però hi ha un erudit espanyol en temàtica artística del XVII, que ens diu que En Bosch era nascut a "Toledo" i que se'n va anar d'Espanya a estudiar a Flandes. Una prova més que no quadra en el mite, però que obre finestres de comprensió i eixampla la perspectiva. Un Bosch fill de Toledo? O potser Toledo substitueix en el seu escrit censurat una altra ciutat. Quina? Per què, més que reforçar el mite no ens ajudes a cercar els fets reals? Segur q tots hi sortiríem guanyant. Segur.

  16. Quim
    17-02-2012 15:50

    No sé si en Bilbeny té alguna prova més contundent, però aquesta basada en uns comentaris d'en Parcerisas és de pa sucat amb oli (mai millor dit). Bosch era un sobrenom de Jeronimus van Aken (Jeroni d'Aachen) i el sobrenom, passat a cognom ja apareix al registres holandesos. La ciutat coneguda com Den Bosch té el nom oficial de 's-Hertogenbosch (en holandès mitjà antic: el bosc del Duc), per tant, Bosch és un cognom plausiblement d'origen completament neerlandès, cosa que no impedeix que coincideixi en la grafia d'un cognom català, com en altres casos passa. Ara, d'això a fer-ne una teoria, hi ha molt tros.

  17. Pere Magallans
    16-02-2012 00:54

    Pf, au va noi, que et moqui la iaia, la cosa és no reconéixer que no es pot compara un ´´viatger´´ que l'opinió d'en Parcerisa.

  18. Oriol
    15-02-2012 18:50

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  19. Pere Magallans
    15-02-2012 00:44

    Tu Oriol no en tens ni puta idea de qui va ser Francesc Parcerisas, no? Perquè comparar-lo amb ´´un viatger´´ té tela...

  20. Enric
    13-02-2012 10:40

    Els preceptes que tenim inculcats dins del cap són les nostres barreres intel·lectuals. D'acord que afirmar es perillós, però posar en dubte i investigar es la base de tot coneixement i això és el que fa dia rere dia, l'Institut Nova Història, gairebé en solitari i sense suport institucional. Ningú pot negar que la història esta censurada, especialment la nostra, i per això cal encoratjar totes les iniciatives dirigides a la recuperació la nostra memòria històrica. Endavant amb la tasca, no defalliu!

  21. Oriol
    11-02-2012 09:42

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  22. El teu nom
    09-02-2012 12:33

    Oriol, sisplau, no mostris la teva ignorància ni la teva desídia intel·lectual públicament. Fes un esforç, mandra fora i intenta aportar arguments contraris. Només això. Per fer-te el gracioset i ridiculitzar no n'hi ha prou amb la voluntat: cal tenir giny i tremp i és absent en tu.

  23. Oriol
    08-02-2012 21:39

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  24. Pepsabater
    07-02-2012 16:36

    Per l'Oriol, que no hi vulguis creure no et dona pas el dret per ridiculitzar-ho!. Si et semblen faules la solució la tens tu mateix, no hi tornis... Ara tanmateix he de reconèixer que hores d'ara les proves d'aquestes afirmacions són toves però no pas per això deixen de tenir el seu sentit, cal donar-los temps per a consolidar les teories amb proves i estudi. Done'ls temps.

  25. godminor
    04-02-2012 13:47

    Interessant aquesta documentació. Felicitats per la recerca que feu i la insistència de demostrar amb documents les vostres teoríes. Està plè de historiografia oficial sense documentació i basada en interessos polítics. Està clar que hi ha una visió política darrera d'aquesta web, però us esforceu per demostrar-ho tot amb recerca documental. Seguiu així.

  26. Oriol
    04-02-2012 00:09

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37030
Llista de reproducció de tots els videus del 23è Simposi
11a UNH - Presentació de la universitat
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Qui eren els ambaixadors de Ferran el Catòlic a Roma? Pot ser que en el moment de màxima puixança de la Nació,...[+]
L'estudiós Manuel Civera relaciona l'obra amb un procés del 1427 i amb el Morvedre...[+]
L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]
Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]