ARTICLES » 19-05-2011 | CENSURA I LA MANIPULACIó
72089
|
La nau Victòria duia una bandera catalana quadribarrada
Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al Museu Etnològic de Barcelona
Fa pocs dies vaig anar al Museu Etnològic de Barcelona i a la planta baixa, tot just entrant a mà esquerra, hi vaig trobar una reproducció d'un mapa antic en color de les Philipines –he de dir– molt poc il·luminat. Amb l'ajut d'un llum que hi havia a prop, vaig aconseguir il·luminar-lo i veure un detall que em va cridar l'atenció.
Al mapa hi apareix una representació de la nau Victòria –la de Magallanes– amb una senyera quadribarrada a popa. El mapa és en color i s'hi poden distingir clarament els quatre pals vermells sobre fons groc. Te especial importància doncs la bandera de popa (també anomenada Pavelló nacional) fa la funció d'indicar la nacionalitat del vaixell.
Aquí us incloc la foto, per al vostre coneixement. Disculpeu-ne la poca poca qualitat, però vaig haver-la de fer amb el mòbil.
Aquest és un mapa del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde (1696-1753), publicat a Manila al 1734 amb el títol de "Carta Hydrographica y Chrographica de las Islas Filipinas" i és considerat un mapa de gran importància per les seves grans dimensions i gran precisió cartogràfica. Per aquesta raó ha servit de model als cartògrafs de tot el món fins al segle XIX.
El mapa complet és el que segueix (només he trobat la versió sense colors):
Mapa de les Philippines del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde
|
Una altra dada interessant és que aquest mapa hauria estat en possessió del col·legi Jesuïta de Sàsser, a Sardenya.
Cal tenir en compte que aquesta ciutat –la segona més important de l'Illa– està situada a pocs kilòmetres de l'Alguer i va estar sota el domini català. Potser sigui aquesta la raó per la qual conservem aquest mapa.
Per completar la nota, afegim una altra representació de la nau Victòria, d'un mapa d'Abraham Ortelius del segle XVI. En aquesta ocasió, veiem la nau característica de Magallanes, amb la victòria alada Niké a proa i una gran bandera a popa que ja no és la quadribarrada. Tot i això, observem que els laterals sí tenen els colors i barres de la senyera catalana. Aquest mateix dibuix el trobem pintant en diferents llocs amb colors totalment diferents, inclús en blanc i negre com podem observar en la segona figura:
En aquests dibuixos podem apreciar el detall d'un mariner amb una barretina i banderes diferents a la popa. Per la posició que ocupa i pel fet que a la mà i du una brúixola podria representar el capità de la nau.
Afegeixo a continuació una fotografia actual d'una rèplica de la nau Victòria que hi ha atracada al port de Sant Julià, a l'Argentina, decorada amb senyeres catalanes.
Nau Victòria amb senyeres catalanes i escuts de l'època. Atracada al Port San Julià, Patagònia Argentina
|
Una demostració més de la suplantació perpetrada per la censura espanyola al llarg dels segles i fins avui, la tenim a la rèplica de la nau que es va construir l'any 1991 a Espanya amb motiu de l'Expo'92. En aquesta rèplica, constantment passejada per totes les costes, hi han esborrat –evidentment– les senyeres catalanes i al seu lloc han posat una gran bandera espanyola. Quin rigor històric tenen els espanyols que exhibeixen aquesta nau? Tots sabem que la primera bandera espanyola és del segle XVIII i l'expedició de Magallanes va ser al segle XVI.
Nau Victòria a Espanya, adulterada
|
Jordi Berenguer
març de 2011
Autor: Jordi Berenguer
versió per imprimir
Queralt AMORRAT DIA I NIT, esperant que li respongui algú per deixar ell l'íltim cagalló.
Mare de deu.
NO contestes mai res del que se'm planteja, insultes a tort i a dret.
Et ventes de tenir estudis i no saps ni centrar-te.
Queraltó dorm bonicó.
Hauries de mirar-te la pressio', Franqui.
Segurament hi ha un gran metge frances anonim, doctor i molt intel.ligent, que et pugui ajudar.
Guillem de veritat una curiositat, sense anar més enllà, et du s escriure CRIDANT i desbarrant!!???
Deixa d'estar tant alterat. Queraltó. descansa bonicó.
De totes maneres, i em despedeixo fins dijous o divendres, jo a diferència de Querlat, tinc familia, cal recordar però que, per més qeu m'esforci amb en Queraltó a debatre i centrar un tema concret, mai no demostra pensar, RAONAR O DEBATRE, sinó que es dedica a ordir un simulacre de discurs, en el que acaba sempre mentin, desviant l'atenció, i despreciant i insultant. En un moment diu una cosa. En acabat la contraria. Li ho demostres. No contesta, segueix insultant. És un manipulador nat. S'encén de ràbia, i es delecta amb onades d'emocions, en les que només intenta o pretén validar o confirmar la seva pròpia i falsa erudició. Es passa tot el dia i tota la nit AMORRAT per aquesta parcals mirant de fragmentar (recordeu números i espais), per finalment manipular-ho tot, mentir, insultar, prejutjar,....
Té una constància enganyosa i alhora enginyosa, però finalment pesada, sorda, falsa i insultant.
No vull pensar, si té família, com en deuen estar de carregats de la seva supèrvia, altivitat, despreci, prejudici,...
Té una inèrcia tant forta d'autosatisfacció, que poques vegades dissimula, i que no he vist ni percebut mai en cap dels especialistes en literatura, motl superiors en coneixements que en QUeraltonet, o de fet, ara que hi penso, en cap camp, he vist aital actitud.
Realment, QUeraltó, en el fons ets, caos, confusió, mentida, autoengany i indisciplina (que es coneix prou bé, si ha estudiat mai ja li van advertir segurament d'aquest desordre i qeu per això dissimula en espais i números, ..., i que per altre banda lògicament es vanagloria i es venta d'haver superat)
Querasltó et converteixes cada vegada més ràpid , en una persona realment insuportable a nivell personal, no perquè facis intents de contradir o provar de rebatre argumentacions,.. i facis veure que debats, sinó perquè en el fons no fas res de tot això.
No crec pas que tinguis fills. Si els tens, realment pobrets, ja deuen patir a base de bé aquest perfil teu de psicòpata.
En Queraltó.... pobre infeliç, ha de ser ben galdós intercambiar amb tu unes paraules, tant en un ascensor, com compartir un espai de treball,... i els teus familiars?
Pobres! ja et deuen tenir més que calat, deus quedar en un racó, allunyat de tanta insignificància.Oi?
Tots estem bén classificats, i no valem res, coneixes tothom a la perfecció!
Oi que no acaba aqui la teva muntanya de prejudicis i desprecis? oi que no?
Però i la dona? En tens? com ho deies tu, la teva mamacita? Mare meva! Si tens dona i fills, segur que prefereixen que passis les estones, dia i nit amorrat per aqui, que no pas que estiguis amb ells.
Ara començo a entendre't. Adeu Queraltó, jo passo de fer-te de coixi, o d'aparca-tarats.
Entenc la teva dona i fills, però no comparteixo que TAMORRIN, per no patir-te.
JO et recomanaria que dormisis una mica.
Després talla i enganxa i demostra qui mana.
"La POBLA DE CARIBENYS"
I TANT QUE ES MOLT I MOLT IMPORTANT!
QUAN VAN ARRIBAR ELS PRIMERS CATALANS A AMERICA, EREN DE LA POPLA AQUESTA, I VAN DONAR EL NOM A LA REGIO', I FINALMENT ELS NADIUS SABIEN D'ON EREN!
REALMENT UN GRAN ACTE HUMANITARI!
https://savalla.altanet.org/cultura-i-lleure/historia
Per cert, una curiositat, a Conca de Barberà també hi ha La POBLA DE CARIBENYS https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0051597.xml, dins el terme del castell de queralt, (queraltó? Hola'), una fortalesa que es va cremar novament aquest estiu.
1.Queratl dorm.
Motl bona Xavi, ho busco.
QUINA PROVA MES CONTUNDENT!
Joer, Xavi--com sempre, has trovat confirmacio'!!!!!!!!
Ostres, a dalt del mapa del Franqui. A una punta el cabo de Boxeador i a l'altra el cabo de Kun-fu.
Però es que "Berenguer de Boixadors, que es casà amb Francesca de Timor" i encara ho negaran!!!
"NUEVA CASTILLA"
Molt be, Franqui.
https://www.loc.gov/resource/g8060.ct003137/?r=-0.1,0.112,0.668,0.411,0
Que no, que en ese mapa aparcen más banderas.
https://www.loc.gov/resource/g8060.ct003137/?r=-0.4,0.006,1.663,1.022,0
Afirmar de todos modos que la nao Victoria llevaba una bandera de 4 barras porque en un dibujo realizado 200 años después aparece así representada es ridículo, no es prueba de absolutamente nada.
Eso es mentira, hay algunos barcos con banderas de barras, no todos, también se ven escudos de España y diversas composiciones de banderas como las 4 barras y una cruz de Borgoña por encima, todas símbolos de la Monarquía Hispánica, incluídas las de 4 barras.
Gairebé en aquesta document,https://www.loc.gov/resource/g8060.ct003137/?r=-0.4,0.006,1.663,1.022,0, totes les insgnies i banderes són la quadribarrada, pel que fa a les naus.
Tot i que el mapa és de 1734 i ja deu haver estat retocat.
En aquest altre mapa apareix la nau Victoria amb senyera, aixi com un altre nau, en la línia de la carrera d'espanya. Carta hydrografica i corografica de las Yslas Filipinas: Dedicada al Rey Nuestro Señor por el Mariscal d. campo D. Fernando Cavallo del orden de Santiago de Govor. y cap7 Library of Congress. https://www.loc.gov/resource/g8060.ct003137/?r=0.167,0.262,0.518,0.72,0
Qué manía con la bandera catalana, es la bandera del Reino de Aragón, uno de los reinos del señorío de España.
Cuatro siglos atras ya Don Quijote envestia destructivo a Molins de Rey.
Por ser el origen de las barras Catalanas la representación de un delicado espacio natural que dista muchos kilòmetros de Aragón y conociendo el severo espíritu destructivo de los nacionalista Españoles sobre las personas y hechos Catalanes, és apropiado continuar guardandolo.
Al continent Asiàtic es va construïr un consolat Hispà al que se li va disposar una ensenya identitaria.
Vore bandera de Vietnam.
En uns anys més de drets constitucionals la tristement patetica formació històrica dels nacionalistes Espanyols curarà un grau.
Tengo que hacer una corrección. El mapa de Murillo Velarde que se muestra en este artículo no se veía lo suficientemente bien, así que he lo he buscado, y lo he encontrado en la Biblioteca Digital Mundial (más conocida por sus siglas en inglés WDL o World Digital Library).
En la imagen que adjunto se puede ver con suficiente claridad que lleva una bandera que luce el aspa de Borgoña por encima de unas barras, que puede ser una enseña militar de la época o puede que las barras estén para dar imagen de movimiento.
https://www.wdl.org/es/item/10089/view/1/1/
Hay más naves en el mismo mapa que presentan barras en el mismo mapa, algunas de las cuales presentan aspas de Borgoña y otras tienen escudos cuartelados flanqueados por columnas y coronados.
También he de añadir que junto a la costa de Mindoro, a la izquierda, a la altura de la punta del Calavite, hay una embarcación que luce a popa y proa sendas banderas con barras (tres barras en popa y cuatro barras en proa) horizontales, y en lo alto de los mástiles mayores se pueden ver gallardetes con una franja horizontal.
En la imagen que adjunto se puede hacer tantísimo zoom que se llegan a ver un poco las marcas del papel.
Que manía con poner imágenes de barquitos con la bandera de la Corona de Aragon para decir luego que eran catalanes. Mas aya del adoctrinamiento de esta pagina no convencéis a nadie.
Tan sols comentar que Aragó no té ni ha tingut mai mar, per la qual cosa em fa gràcia que algunes persones diguen que la bandera d'Espanya és la d'Aragó, llevant-li unes barres, perquè era coneguda arreu del món pel comerç. Són Catalunya i València les qui tenen mar i les que passejaren la senyera arreu del Mediterrani. Aragó era el nom del Regne, que no volia dir que fos sols terra aragonesa.
Quan parlem de mar, la terra aragonesa sobra, perquè no en té.
JOSE BEN el noms no ho se però per la zona ei trobes això
http://www.inh.cat/articles/Anecdotes-d'Aitutaki:-L'Allioli-i-la-processo
HOLA A TODOS PODEÍS DECIR SI EN EL MAPA DE FILIPINAS APARECEN LOS NOMBRES VALENCIANOS DE VARIAS POBLACIONES FUNDADAS DEL PADRE SETABENSE-XÀTIVA DON SATURNINO URIOS : COMO JÁTIVA-GANDÍA ETC.,
<+ep+>
[+ep+]
Bien!, después de la clase magistral que os ha dado Otger, quiero añadir que es evidente que en las galeras catalanas iban embarcados aragoneses (los almogàvers eran hombres de tierra adentro) pero después de todas estas disquisiciones, a los que quieran llamarles conquistas de la Corona de Aragón, vale! lo acepto como nombre histórico!, pero les diré: que cojan una galera (como la del museo marítimo de Barcelona), la pongan en el Ebro en Zaragoza delante de la Pilarica y empiecen a bogar...; cuando lleguen a Córcega, Cerdeña, Sicilia y reino de Nápoles, les reconoceré que fueron unas conquistas “aragonesas” en lugar de ser las reconocidas "conquistas catalanas" hijas del sentido común y de los documentos!
A ver la Bandera esa ahi representa a Aragon ,,,pero viene de la catalana no hay mas,, superar el tema aragoneses no es tan malo casar un princesa con un conde de barcelona i cambiar de colores en vuestra bandera,, que hay de malo.. jajaja madre mia que mal estais
Fon Herrera. He de dir-te que la web de "La Armada Española" de la que parles (i que ja podies haver deixat l'enlaç) deixa molt a desitjar. Com a exemple, a l'apartat de "Los Reyes Católicos", confonen en la bandera de Barcelona, la creu de Sant Jordi per la de Sant Joan. I a l'apartat "La casa de Austria" a cap lloc diu que la bandera de barres horitzontals fos de Felip I de Castella ni dels Àustries, tant sols que es la bandera de galeres i vistes totes les altres banderes i de la història en general que fan, tan sols poden venir de la senyera catalana (i per això pot ser no has deixat l'enllaç...). http://www.armada.mde.es/ArmadaPortal/page/Portal/ArmadaEspannola/conocenos_historia/prefLang_es/03_bandera_armada--04_casa_austria
Para AAA creo que te descalificas solo, el nick con la triple A ¿Porqué mucha gente falta a los demás , con lo que son ellos , los fascistas llaman a los demas fascistas , los nacionalistas para descalificar llaman a los demas nacionalistas ?, ¿en que que quedamos esos pretendidos insultos , son buenos o malos?
Totalmente de acuerdo con Otger , en la edad media los territorios no ostentaban banderas , los reyes si tenian banderas y pendones con los colores de la dinastía . He visto también un post de "El teu nom" que nos dice que en el mapa de Filipinas , el nombre de San Francisco Javier estaba escrito en Catalan , en la orla situada sobre el santo pone "S.Franc.Xavier. Principe del Mar"el S.Franc. es una abreviatura de San Francisco. El Xavier , el uso de la J por la X se usa a partir del siglo XVIII anteriormente el sonido j era asociado a la letra X , vease Quixote por Quijote , Mexico por Mejico , Gijon por Xixon , Jativa por Xativa ,Sanjenjo por Sanxenxo etc
Feixistes opresors!!!
Gustavo: De acuerdo que los del INH tendrían que aportar más pruebas y que sean feacientes, pero porqué dices que está la bandera de Aragón y no la de Cataluña?. Lee por favor, mi comentario que está justo debajo del tuyo, gracias.
No soy ni nacionalista español y ni siquiera me considero español. Hay varías inexactitudes en lo que expone el artículo. Los símbolos que muestra la nao son de las coronas de Castilla, Leon y Aragón y no la bandera de Cataluña. Esto ya de por sí desvirtúa toda la tesis clasificándola directamente como políticamente dirigida. Respecto a algún comentario sobre la barretina en escudos y monedas de los países latinoamericanos decir que eso se debe al uso del gorro frigio en la Revolución Francesa como símbolo libertario y no a supuestas influencias catalanas. Cataluña ha dado gente muy brillante y por mi parte el que se independice o se quede no me molesta en lo más mínimo. Lo que veo con algo de preocupación es el modo en que la historia de propaganda politizada se repite. La ignorancia se extiende por el mundo con una fuerza increíble en este siglo XXI que cada vez se parece más al XIX.
A ver si salimos de dudas: El origen de los 4 palos de gules (rojos) sobre fondo dourado es incierto. No hay ninguna prueba 100% segura que diga que sea de origen catalán, francés (carolingio) o aragonés y posiblemente nunca no se sabrá. Ahora bien, los datos historicos más plausibles hacen que su origen pueda ser catalán. A parte de las leyendas: la famosa de Guifré el Pilós (que a menudo se utiliza para intentar desmontar el origen catalán aduciendo que solo se trata de una leyenda), també encontramos otras como la de los 4 palos de la cruz cristiana posiblemente relacionada con el hecho que las firmas utilizadas en los pergaminos y las monedas de los condes Ramon Berenguer I hasta el IV, pasando por el II,y III y por tanto anterior a la unión con Aragón, estaban formadas por una cruz con 4 puntos dibujados en cada un de los 4 rincones de la cruz, o también el origen legendario basado en la Oriflama de los reyes francos, o el origen basado en el tatragramaton hebreo (YHVE), que eran símbolos cabalísticos conocidos en Provenza y la Catalunya en el siglo XII, o que los palos (algunos dicen barras) representaban el número de territorios (condados) que se iban incorporando al vasallaje del conde de Barcelona hasta fijarse en en el número de 5 palos amarillos sobre fondo rojo que darían los 4 palos rojos (interpretado al revés de como se hace habitualmente) o más recientmente: un estudio publicado en el Diario de Terrassa el 13 de enero de 2011 por Ignasi Catalán donde se encuentra un vínculo con las 4 rayas que a menudo dibujaban los iberos en sus cerámicas (algunas de ellas expuestas actualmente en los museos de Lérida y de Valencia y que se pueden encontrar en Internet). O estudios del todo serios como el sello personal de Ramon Berenguer IV en un documento datado en 1150 y por lo tanto la matríz anterior a éste (algunos dirían que era debido a su matrimonio con Petronila de Aragón, pero el hijo de ambos: Alfons el Casto bautizado, por cierto, con el nombre de Ramon, concede a la villa de Millau en Occitania (posesión del condado de Barcelona desde 1112), un sello con los 4 palos y una bloca, cuando la bloca nunca aparece en nungún documento, sello o moneda de Aragó, mientras que sí que aparece en los sellos catalanes anteriores a la unión con Aragón)). Otro dado incuestionable: las crónicas de Pedro IV de Aragón o Pere Terç como el mismo firmaba (terç, por el condado de Barcelona), dice refiriéndose al hijo de Ramon Berenguer IV y Petronila Ximenes de Aragón), Alfonso (Ramon) el Casto: "mudà les armes e senyals daragó i pres bastons". O bien otro dato incuestionable: La condesa consorte de Barcelona María de Luna (aragonesa de nacimiento), refiriéndose al escudo de los 4 palos dice:"el senyal del comtat de Barcelona, sent aquest de barres grogues i roges". O bien otro dato: Martín el Humano dice cuando se refiere a su bisabuelo Jaime II cuando envía a su hijo a la conquista de Cerdeña, le dice: "Fill, jo us do la bandera nostra antiga del Principat de Catalunha". Otro dato: en el libro: "Genealogia regum Navarrae et Aragoniae et comitum Barchinonae" del año 1380 hay escrito: "Ramon Berenguer IV no cambió las armas condales y así la señal real es aquella que era del conde de Barcelona (f34.v): ("Numquam tamen voluit rex appellari, sed administrator regni, nec arma comitatus mutare, unde adhuc signa regalia sunt illa que comitis Barchinone erant"). Otro dato: en los sepúlcros de la condesa Ermessenda y de Ramon Berenguer II muerto el 1082 y por tanto muy anterior a la unión con Aragón, que están a la Catedral de Girona y que se pueden visitar actualmente sin ningún problema, aparecen 9 palos rojos sobre campo amarillo.(aquí hubo polémica cuando se descubrieron en el año 1982 ya que los detractores decían que Pedro el Cerimonioso hizo poner los palos a posteriori, tesis que no se soporta puesto que no tendría sentido si los hubiera hecho poner en el interior de los sepulcros ya que no se podrían ver desde fuera de ellos). Todo esto hace que el origen catalàn de los 4 palos sea extremadamente más probable que el origen aragonés el cual tan solo se sostiene por la tesis de los lemniscos de la bula papal que éste concedió al rey Sancho I de Aragón y Pamplona. Los lemniscos son uns hilos de seda que cuelgan de la bula de colores amarillo y rojo, pero que recientmente se han encontrado de otros colores (unos 35 lemniscos, de los cuales sólo 11 son rojos y amarillos, siendo los demás azules y verdes) y que por otra parte los colores presumiblemente papales no están documentados como rojos y amarillos hasta a partir del siglo XV. Otra teorís es la del "casamiento en casa" por la cual Ramon Berenguer IV entra dentro de la família aragonesa y adopta sus símbolos, pero esta teoría tampoco se sostiene por que en aquel tiempo no existía en Aragón el equivalente del derecho catalán de la pubilla (heredera que al casarse, su marido adoptaba su apellido y sus bienes). Bién, pues, seguro, seguro, no hay nada, pero como decía es más plausible el origen catalán. Pero dos cosas sí que son seguras: 1. Todos los expertos están de acuerdo que los 4 palos, originariamente no eran símbolos de territorio si no de linaje, como a mínimo a partir de Ramon Berenguer IV, por tanto no representaban ni a Catalunya (ni Barcelona) ni Aragón ni otro territorio, si no a una dinastía. Era por tanto un símbolo personal que con el tiempo se fue convirtiendo en símbolo territorial de los reinos de Aragón, de Valencia y de Mallorca, del Principado de Cataluña y de otros territorios de Occitania y del Mediterráneo. 2. Que aquellos que afirman rotundamente como cierto el orígen aragonés de los 4 palos, no respetan la escrupolositadad y el rigor que requiere un estudio científico correcto.
Como colofón apunto que en la ilustración que aparece en la cabecera de esta web se puede ver una serie de banderas que corresponden a las banderas de los austrias...en concreto hay una representación de la bandera de Felipe I de Borgoña...y otra de la bandera de Galeras de los austrias. además de la cruz de San Andrés...por si acaso alguien no ha sido capaz de investigar hasta el punto de que la Bandera de gules de Aragón o de Cataluña...como vosotros querais...nunca se representaba con barras horizontales sino con barras verticales y esto se mantuvo así siempre hasta que se regularon todas las enseñas en el S.XVIII como es facilmente comprobable en cualquier tratado autorizado. Apuntaros otra.
Soc nascut a Càceres. Us agraeixo la feina que feu. És curiòs que quan algú, si és castellà, fa algun comentari tingui dues possibilitats: o no aportar res desqualificant gratuïtament, o s'hagi d'esborrar per inapropiat. Per això permeteu-me dir-ho: Parece mentira tanto nacionalismo español, cuando lo único que se pretende es buscar la verdad de lo sucedido. Discutid lo que creáis oportuno con argumentos contrarios. Defended lo que penséis aportando pruebas ( y no se vale decir genéricamente que las hay sin mencionarlas) Mirad un mapa actual de Filipinas y buscad los escasos nombres que quedan en castellano, os sorprenderéis de cómo se ha borrado cualquier huella hispana (castellana, catalana, aragonesa...) de ellos. ¿Deberemos buscar en los archivos de la armada española esos nombres? ¿Valdrán entonces los grabados?
Y voy a hacer un reflexión que destapa, claramente, que quienes se consideran a si mismo "investigadores" pero son incapaces ni tan siquiera de acudir a fuentes tan obvias como la propia Marina...que tiene perfectamente catalogadas sus banderas navales y su uso histórico desde practivamente el siglo XII, con una catálogo completo de enseñas y de usos, dicho sea de paso no existia ningún "pabellón nacional" hasta el siglo XVIII y el uso de las banderas navales se regía por acuerdos de todo tipo...también perfectamente documentados. Ya digo...como es posible que ni tan siquiera se haya dignado consultar, aunque solo sea por mera duda, la posibilidad de que existieran y coexistieran muy diferentes enseñas en cada epoca y que cada una tuviera su perfecta explicación?...solo quienes se burlan de la historia, la tratan de tergiversar a sus caprichos y son tan tozudamente ignorantes que ni siquiera saben qúe y donde buscar pueden cometer los errores que con caracter general se ven en estos artículos...lo que me parece tristísimo y poco alentador. Ya digo que quien quiera saber que banderas y por qué en cada barco solo tiene que sentarse y consultar en los archivos de la Armada...porque todas sus dudas serán despejadas...antes de decir bobadas es mejor procurar no pisarse los dedos y ser rigurosos me parece. Es un buen consejo que puede ayudar mucho a quienes pretendan que los tomen en serio alguna vez...y desde luego por aquí vais por el camino contrario. La Nao Victoria en su viaje de Vuelta al mundo llevaba...sin ningún género de duda la cruz de San Andrés como bandera de popa...el estandarte de Castilla (barra cruzada amarilla sobre fondo rojo) sobre gavia mayor y estandarte imperial sobre mastil...y echar mano de grabados es muy arriesgado, cuando ni un solo de los grabados solía ser certero en estas lides precisamente porque el galimatias reinante de banderas en aquellos tiempo era importante dado que dependian del armador, del puerto de origen ( es cierto que habia naves que usaban la señera como bandera de popa en sus viajes...porque en concreto las naves barcelonesas lo hacían...y muchas naves de titularidad aragonesa tambien hasta la regulación que se hace en el s. XVI) y la bandera de Popa que ondeba en su ultimo viaje...cuando desaparece...con toda seguridad era el pabellón imperial (escudo imperial sobre fondo granate), y quizá y no es descartable puediera llevar gallardetes tanto de aragón, como de castilla o ninguno de los dos...repito...los grabados no son una fuente fiable nunca porque estaban sujetosa caprichos o a simple desconociemiento ...la nave Victoria tiene documentados al menos tres viajes hasta que se hundió y pudo haber llevado hasta doce banderas distintas en distintos sitios dependiendo de multiples cuestiones...RIGOR SEÑORES...RIGOR. Consulten la historia de las banderas de la armada antes de hacer conjeturas.
que rigor histórico tiene alguien que ni siquiera se percata que las banderas que ondean como pabellones de mastil ( aunque su función es decorativa) son precisamente las banderas que evoluciionaron hasta convertirse en banderas de la Armada Real y posteriormente en bandera Española...?...que precisamente es escogida por ser la que era más facilmente identificable por colores y se usaba como pabellon de mastil desde ese siglo XVI en multiples variantes...tres barras y despues dos...cosa facilmente comprobable en cualquier tratado de historia serio. Es claro que su origen esta en el pabellon de mastil de los barcos de los armadores aragoneses y que se extiende su uso por su facil identificación...pero esa es un hecho puramente accidental como lo son casi todos los hechos históricos basados en el simple sentido común. La Bandera española es la heredera natural de la bandera aragonesa y lo es precisamente por el proceso que siguió en la Armada durante los siglos anteriores...eso debería saberlo hasta un estudiante de bachillerato a estas alturas.
_KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo
_KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo
Yo mas bien veo la bandera de la Corona de Aragon , y escudos de Castilla y leon, pero en fin... Como en esta web todo es catalan..
y daleeee con la bandera catalana.queee nooo que teneis la bandera de aragon aunque os joo... quedaros solo con la estrellita y el triangulo que el resto es de aragon.ya jo... ser aragones oriental(actual cataluña)
_KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo
_KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo
Elcano? No us creureu pas que es deia, firmava o li deien així? ara, gràcies a la digitalització dels documents dels museus podeu fer servir el vostre esperit crític asèpticament per treure'n conclusions. Feu-li una ullada a: www.cch.cat/php/ls.php?fx=../pps/elcano_v0.pps&fy=2 Us quedarà clar que firmava com "del canós"
colom era catala i el comte duc de olivars tambe penso que fins i tot felipV era catala i ens va fotre per disimular
La versió del mapa de P. Murillo que reproduiu, no és la de 1734, més detallada (de 1,09 x 0,72 m., en quatre fulls), sinó la de 1744, més reduïda i preparada per acompanyar la seva obra "Historia de la provincia de Filipinas, etc" de 0,51 x 0,33 m D'aquesta planxa es feren moltes còpies, algunes acolorides, com deu ser el cas de la que va anar a parar al convent de Sàsser. En ambdues, si es miren en detall (i també en la còpia que adjunteu, es veu que la bandera de popa està formada per una creu de Borgonya, sobre un conjunt de nou plas alternats. Aquests, si considerem els extrems de color groc, son els de la senyera catalana, però si considerem els extrems vermells, o sigui cinc franges vermelles, serien els colors dels Austria. Si em doneu un correu, us faiga a ma el detall de la nao.
Jaime, el que de veritat és d'il·lusos i de bona fe, es empassar-se les bajanades i els contrasentits de la història oficial, quan cada dia ens trobem noves proves que desmunten aquesta gran mentida i robatori. Espanya s'ha forjat a base d'apropiar-se de totes les gestes, literatura, personatges, història i fins i tot símbols de la nació catalana. Tot comença l'any 1492 fins a dia d'avui. Heu de ser molt i molt il·lusos per empassar-vos que els experts en la construcció de naus eren indubtablement de Valladolid, o que els experts mariners i cartògrafs d'aquella època eren Sevillans. Si, i què més.
A la universitat de Columbia ni ha una estàtua de marbre tocada amb una barretina en memòria de Colom, fins fa 100 anys les monedes del peso mexicà hi figurava una barretina, i si cerqueu imatges d'escuts de països com Cuba o regions de Argentina o Xile com la Araucària, les barretines encara son presents i visibles avui en dia... Que potser la barretina era peça habitual dels conqueridors manxecs?
_KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo
Hola amics, Ara vivim a Colòmbia i fa uns mesos en un reportatge d'una televisó colombiana, sobre el descobriment d'Amèrica, apareix la Santa Maria amb la bandera catalana a la popa !! Els meus ulls no s'ho podien creuere. On deu ser aquesta imatge?
En el simposi a Arenys de Munt l'any passat el meu tema era precisament la volta al món de Juan Sebastian Elcano i a més de provar que molt probablement no era ni basc ni castellà, dit pel mateix assessor de la junta de govern de l'ajuntament de Guetaria que estava preparant el 400 aniversari de la mort del personatge en qüestió, buscant la nao Victòria per la xarxa vaig poder comprovar que la réplica del port de San Julian a la Rca.Argentina portava la bandera catalana i la de Barcelona l'espanyola, peró a més la de San Julian quant la portaren a una exposició al Japó li canviaren la bandera per l'espanyola.Totes les demés trobades en mapes antics també portaven una de barrada com la catalana. També podria ser molt bé que aquest Juan Sebastian Elkano fos en veritat En Joan Sebastià del Canós ja que tots els contemporanis d'ell diuent que és dèia Juan Sebastian del Cano i no pas Elcano.
Avui, 15 de gener de 2012, he sentit al Telenotícies, que una reproducció de la nau Victòria, és al moll de Barcelona.. Han explicat que va donar la volta al món, que va sortir de Sevilla, una gran bandera espanyola a proa, o a popa, i un capità andalús que s'explicava. Ni una sola referència a que sembla que Juan Sebastián Elcano era català, Joan Sebastià El Canó, ni que hi ha estudis o indicis que podrien explicar la història de manera diferent. I la nau, és a Barcelona. No hi hauria alguna manera de que en parlessin d'alguna altra manera? Sembla que aquesta nau hi serà fins al març. Potser s'hi podria fer quelcom
Bones, felicitats per la troballa. Per cert, heu notat que al primer mapa hi trobem la imatge de St. Francesc Xavier, amb el seu nom escrit en català? Si aquest sant era d'origen navarrés, si l'autor del mapa era nascut a almeria i si el mapa està escrit en castellà, per què el nom del Sant apareix escrit en català? Jo diría que hi ha alguna cosa que falla, no creieu?
No fa gaire, passejant pel port de Barcelona, vaig veure només grans banderes espanyoles i em vaig distreure pensant que prou que la societat civil podria finançar-ne una de catalana al costat de l'estàtua de Colom i així deixar les coses clares, a nivell de símbols, als amos de les capitanies i altres institucions espanyoles que senyoregen la nostra façana marítima. Una gran senyera presidint la façana marítima de Barcelona.
Fantàstic. Felicitats per la troballa
Ja comença a ser hora a posar les coses clares i començar a desbloquejar i desmuntar el negacionisme castellà de la Història de Catalunya. Qui s'expandeix, qui lidera politicament i econòmicament és Catalunya no Aragó. Aragó deixa de ser un regne independent per passar a ser controlada per Catalunya i no a l'inrevès com ens imposa la història castellanista. Qui desapareix com a entitat independent és la casa reial d'Aragó i s'imposa la casa reial de Catalunya, qui s'expandeix és la senyera, la llengua, la política, la nació, la societat de Catalunya. Aragó queda encerclada per terra i no s'expandirà més. per que s'incorpora a Catalunya i la seva expansió, ja n'hi ha prou de beneiteries com pactismes i confederancions mal interpretades. Allò que sobresurt és tot català, d'aragonés no hi ha res de res... per tant Corona de Catalunya i prou... és una vergonya claudicant dir-li a Ramon llull o Arnau de Vilanova súbdit aragonés... això és falsificació històrica de caire castellanista, no oblidem que Aragó era un regne procastellà...
Brutal! No deixeu de sorprendre'm. Molt bon article. Per millorar-lo hi trobo a faltar més detall en la precisió dels anys en què Sardenya és de sobirania catalana (directa o indirecta) i quina és la "hipòtesi alternativa": Era Magallanes català? No ho era ell però sí l'empresa? Els profans ho agrairíem.