Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La intel·liència és la capacitat de canviar d'opinió quan se't presenta informació precisa que contradiu les teves creences"
Vala Afshar
NOTICIES » 28-02-2012
7276

Un llibre analitza a través d'una "carta d'amor" la relació entre En Colom i la reina Isabel

L'autora explica que el seu nou treball, en el qual conflueixen crítica literària i anàlisi de textos, té l'origen en el seu llibre anterior, El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, on conclou que el navegant va ser un jueu o jueu convers que tingué com a llengua materna el català.

Segell de correus dels Estats Units d'Amèrica, representant a la reina
Isabel de Castella i Cristòfor Colom. El segell commemora el quart
centenari del descobriment d'Amèrica (1492-1892)

La professora nord-americana Estelle Irizarry analitza, en el seu nou llibre La carta d'amor de Cristòfor Colom a la Reina Isabel , la relació entre el navegant i la monarca a través de la correspondència.

El text publicat per Ediciones Puerto se centra en l'única carta que En Colom va enviar exclusivament a Isabel la Catòlica, que, segons aquesta professora emèrita de la Universitat de Georgetown, podria ser d'amor.

"És única perquè sembla que és una carta d'amor. Dic sembla, perquè en general no ha estat tinguda com a tal ", apunta l'autora en el comunicat de presentació del llibre divulgat a Puerto Rico.

Irizarry recorda que no se sap si aquesta correspondència va arribar a la seva destinatària ni tampoc se sap la seva data, i per això mateix cataloga la carta d'"òrfena".

Matisa que la lletra, a diferència de les altres que va dirigir als monarques, no tenia com a destinataris els habituals "Reis Catòlics".

La investigadora explica que el seu nou treball, en el qual conflueixen crítica literària i anàlisi de textos, té l'origen en el seu llibre anterior, El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, en el qual conclou que el navegant va ser un jueu o jueu convers que tingué com a llengua materna el català.

Irizarry apunta en aquest treball que En Colom es va criar en alguna regió de la Nació catalana, la qual cosa explica que no s'expressés correctament en castellà, que seria la seva segona llengua.

http://www.elmostrador.cl/noticias/2012/02/10/libro-analiza-a-traves-de-carta-de-amor-la-relacion-entre-colon-y-la-reina-isabel/




versió per imprimir

  1. Ramon
    03-04-2012 00:06

    Perdona Francesc, aquests dies he mirat molts articles de la web i pensava que el meu comentari era dintre la secció- comentaris d'un d'ells i no el trobava. Bàsicament penso que és molt important l'estudi que fa dels signes de puntuació d'aquests escrits, concretament de la vírgula, que feia la funció de coma, punt, punt i apart.... Mitjançant un estudi comparatiu de documents de l'època de França, Anglaterra...., i el més important, d'Italia, conclou que l'us de la vírgula era gairebé exclusiu dels territoris de parla catalana de la corona d'Aragó, i molt especiament de Catalunya i Eivissa, que en feien un ús extens i constant. Castella i Gènova, zero vírgules. Tots els documents més propers a l'autoria de Colom, originals, transcripcions o facsímils, estan plens d'aquests signes que a més són usats per en Colom amb una gran perseverància i domini estilístic, cosa que de passada denota un bon nivell educatiu i social del personatge. Per tot això i altres coses l'Irizarri dona per fet que en C.Colom tenia per llengua materna el català i que el castellà l'aprengué amb els anys.

  2. Francesc
    25-03-2012 01:23

    Doncs no, la veritat. És una tasca que tinc pendent. Però si et sembla i ho creus convenient, ens en podries fer cinc cèntims.

  3. El teu nom
    24-03-2012 08:03

    Francesc, no sabia res d'aquest segon llibre, però el primer, el de l'ADN, és un estudi complert dels escrits del descobridor. L'has llegit?

  4. Francesc
    13-03-2012 18:21

    Em sembla que a la senyora Estelle Irizarry li manca molta informació....

  5. agudiperhaver
    12-03-2012 20:39

    Que fort!!! en Colom es va enamorar d'una "choni" de Castella. Ja sé com devia anar la carta: Oooh Isabel, em tunejaré la caravel·la per tú...

  6. El teu nom
    04-03-2012 14:03

    Hola. Algú de l'INH ha penjat cap gravació d'una conferència que en Jordi Bilbeny va fer al Plural 21 sobre l'orígen de la bandera americana i els possibles rastres catalans que tenen els països d'Amèrica? Gràcies.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
36828
11a UNH - Presentació de la universitat
Abel Cutillas - Pensar la Història: de Nietzsche a Maquiavel
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]
L'acadèmia peruana de la llengua reconeix l'origen català algunes paraules com...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]