Crea el teu compte
Accedeix
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
ARTICLES » 31-01-2021  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
3340

Carles I, sense costures

Jordi Bilbeny revisa la figura de l’emperador i la relació silenciada de la seva cort amb el Principat de Catalunya i el Regne de València a ‘Carles I, sense censura’. Article d'En Miquel Riera d'avui mateix al diari 'El Punt Avui+'.

Estendards de la Corona d'Aragó durant els funerals de Carles I a Brussel·les. VIQUIPÈDIA. Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge.

L’his­to­ri­a­dor Jordi Bil­beny revisa la figura de l’empe­ra­dor Car­les I (1500-1558) i, sobre­tot, la seva relació amb el Prin­ci­pat de Cata­lu­nya i el Regne de València i els altres estats de la Corona d’Aragó al lli­bre Car­les I, sense cen­sura (Edi­to­rial Libro­oks). Al lli­bre, l’autor res­se­gueix la ruta per la península del monarca durant el seu reg­nat a la recerca de pro­ves que donin valor “al veri­ta­ble paper i pes dels estats cata­lans en la con­fi­gu­ració del pro­jecte impe­rial de l’època”, segons explica Bil­beny, que asse­gura haver tro­bat “pro­ves incon­tes­ta­bles de la presència no cir­cums­tan­cial de l’empe­ra­dor” en aquests ter­ri­to­ris.

D’aquesta manera, segons Bil­beny, “es res­si­tua el pro­ta­go­nisme de la corona cata­lana” durant el reg­nat de l’empe­ra­dor i es cons­tata “l’existència de cròniques adul­te­ra­des i rees­cri­tes que han pretès esbor­rar tot ras­tre d’aquest pas­sat”, afirma.

“Quan inves­ti­gava la cata­la­ni­tat de Colom i la relació de Cata­lu­nya en els pri­mers viat­ges de la des­co­berta i la colo­nit­zació ame­ri­ca­nes, em va sob­tar molt que Car­les I, en ser pro­cla­mat rei dels reg­nes hispànics i venir a pren­dre pos­sessió dels seus domi­nis, en aquell pri­mer viatge no posés els peus a Sevi­lla, que, com se’ns diu fins a l’avor­ri­ment, era la seu de la Casa de Con­trac­tació i el port des d’on, per llei, havien de sor­tir i tor­nar totes les naus que feien el viatge a Amèrica”, explica Bil­beny. Per con­tra, explica l’autor de Brevíssima relació de la des­trucció de la història, entre altres volums, l’empe­ra­dor orga­nit­zarà política­ment, huma­na­ment i econòmica­ment, el seu nou regne indià des de Sara­gossa i Bar­ce­lona. Per tant, ¿com és que, si les noves ter­res ame­ri­ca­nes eren de per­ti­nença exclu­siva cas­te­llana, l’empe­ra­dor Car­les no posa els peus a Sevi­lla i, en canvi, sí que s’està quasi dos anys orga­nit­zant i reso­lent els temes ame­ri­cans des de la nació cata­lana?”, es pre­gunta Bil­beny, que con­ti­nua: “I si no ho va fer en els seus dos pri­mers anys, per què ho havia de fer després? No va pas­sar aquí també que, com en el tema de la història colom­bina, els cen­sors van can­viar els noms de les per­so­nes amb què es va rela­ci­o­nar i els noms de les ciu­tats per on va pas­sar i va viure?”

Com a res­posta a aques­tes qüesti­ons, el lli­bre aplega “nom­bro­ses evidències d’aquesta mani­pu­lació”. “Quan algu­nes cròniques o docu­ments situen l’empe­ra­dor, l’empe­ra­driu o la cort impe­rial a Cas­te­lla, jo aporto dades, docu­ments, cròniques, car­tes i altra infor­mació simi­lar que demos­tren que eren a Cata­lu­nya: o bé al Prin­ci­pat o bé al Regne de València”, comenta Bil­beny, que es mos­tra molt crític amb els biògrafs de l’empe­ra­dor. “Uns biògrafs sem­pre con­des­cen­dents amb les fonts cas­te­lla­nes, sense apli­car mai el sen­tit crític. Sem­pre la cre­du­li­tat cega i la sub­missió als ten­ta­cles invi­si­bles de la raó d’estat”, escriu. Unes afir­ma­ci­ons que l’inves­ti­ga­dor Pep Mayo­las rebla en el pròleg del volum: “Mai ningú no ha acon­se­guit fer tan palès i de manera tan clara que hi ha hagut una subs­ti­tució mas­todòntica per situar Cas­te­lla al cen­tre de la història.”

Cultura
Barcelona
Miquel Riera
El Punt Avui+
Diumenge, 31 de gener de 2021

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1915757-carles-i-sense-costures.html



Autor: Miquel Riera/ El Punt Avui +




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    37791
    Llista de reproducció de tots els videus del 23è Simposi
    11a UNH - Presentació de la universitat
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    És cert que el primer viatge de descoberta al Nou Món el va pagar la reina de Castella? A final del s. XIX...[+]
    Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar...[+]
    Heu sentit a dir que el Siglo de Oro és una traducció d’obres catalanes, atribuïdes a autors castellans? No...[+]
    El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan...[+]