Crea el teu compte
Accedeix
"La intel·liència és la capacitat de canviar d'opinió quan se't presenta informació precisa que contradiu les teves creences"
Vala Afshar
ARTICLES » 03-06-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
3325

El Centre de Lectura censura

El professor de Llengua i Literatura Catalanes Biel Ferrer denuncia la censura que el Centre de Lectura de Reus va exercir perquè no es pogués presentar a la seva entitat el llibre d'En Jordi Bilbeny «Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana»

L'autor de l'article

Facta, non verba. Vet aquí, doncs, els fets, explicats fil per randa, relacionats amb la censura i l’actuació arbitrària del president i del Consell Directiu de l’entitat.

U: Quan el president d’una entitat cultural confon la biblioteca de l’entitat amb el menjador de casa seva, amb el despatx de la batllia de la casa de la vila o amb la sala de reunions del partit polític, el president i els socis de l’entitat tenen un problema gros perquè la biblioteca és de l’entitat, no és pas la seua particular, i la propaganda partidista no hi és, doncs, pertinent: “En gran part, el PSC creu en el dret a decidir”.

Sobretot, si els Estatuts d’aquesta entitat diuen el que diuen, si els socis de l’entitat els tenen en compte i si els òrgans de l’entitat que n’han de vetllar el compliment correcte fan la feina que els pertoca.

Dos: Quan el Consell Directiu d’una entitat prohibeix la presentació d’un llibre sobre la Història del país del qual l’entitat se suposa que en forma part, el Consell Directiu i els socis de l’entitat ja tenen dos problemes grossos, sobretot si aquest llibre s’ha pogut presentar en altres indrets tan respectables, dignes i nobles com, per exemple, la Sala d’Actes del Centre d’Amics de Reus o la Sala Gran del Castell de Santa Coloma de QueraltCristòfor Colom i l’Amèrica catalana.

I també si en va poder parlar, ja fa uns cent anys, l’historiador i director de la Biblioteca Nacional del Perú, Luis Ulloa, a l’Ateneu Barcelonès i al Centre Excursionista de Catalunya, de la mateixa qüestió: Cristòfor Colom fou català. La veritable gènesi del descobriment

Tres: El tercer problema gros de l’entitat s’esdevé quan el Consell Directiu veta, ad hominem, el lector d’un poema. Un poema! Quin tip de riure! Que ridículs que arriben a ser, pensa el vetat, beneficiari de l’excomunicació, que hi hauria llegit, per exemple, aquests savis versos de Poema inacabat de Gabriel Ferrater: ‘Qui no sempre papa falòrnies / no pot deixar de descobrir / com a menys tot se’n va venint, / i així, Reus és un poble cínic. / Tenint-lo lluny, el dic magnífic’.

A l’Ajuntament, li censuren la cigarreta i, al Centre de Lectura, el lector. Pobre Ferrater en mans dels censors Peret i Mandinga associats! La censura és l’acció arbitrària de reprendre els altres per llur conducta, llurs obres, i representa una limitació autoritària de la llibertat de pensament i d’expressió. La repressió deguda a la censura tingué una repercussió civil immediata a partir de la Inquisició a finals del segle XV.

Al segle XX, la dictadura de Primo de Rivera la tornà a implantar i el Franquisme la va tornar a imposar. Ara, en ple segle XXI, el president i el Consell Directiu de l’entitat fan com aquella gent que truquen de matinada. No val la pena, doncs, dedicar ni una ratlla més a enraonar d’aquesta mena de monarquia borbònica que la governa: val més preparar l’alternativa ben lluny d’aquest paisatge decrèpit per a quan tot hi estigui podrit del tot. Sense victimisme, amb l’esperança d’una regeneració democràtica imprescindible.

Ja se sap que, als qui hi manen, els entrarà per un ull i els sortirà per l’altre. I diran: i què? Doncs res: el rodolí del títol i el del sumari d’aquest escrit, és a dir, u, dos, tres... O, si ho preferiu amb un registre més culte, aquestes paraules del shakespearià Coriolà, traduït per Ferrater: 'Meneni: Però, amics, honrats veïns, que voleu anar al desastre? Ciutadà 2: No hi podem anar, senyor: ja hi som'.

Biel Ferrer Puig,
filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura,
institut Gabriel Ferrater de Reus.



Autor: Biel Ferrer Puig




versió per imprimir

  1. Antoni Ferrer Delgado de Coca-Cola
    06-06-2022 20:31

    Està clar que molt bla, bla, però l'espai de reflexió i debat, estudi i lectura del CdL, només fins a on es pot tocar.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37791
Llista de reproducció de tots els videus del 23è Simposi
11a UNH - Presentació de la universitat
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci?...[+]
Una nova expressió del Quixot, incomprensible del tot en castellà, porta En Lluís Batlle a trobar-hi un...[+]
El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan...[+]