ARTICLES » 10-06-2020 | DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
![]() 2798
|
L’ermita montserratina dels catalans a l’Havana
Als afores de la capital de Cuba hi ha una ermita amb un marcat caràcter mediterrani. Es tracta de l’Església de Nostra Senyora de Montserrat a l’Havana i està inspirada en l’església de la localitat empordanesa de S’Agaró. Article de la Marta Faixedas al blog 'petjada catalana'.
L'ERMITA DELS CATALANS DEDICADA A LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT A L'HAVANA
Als afores de l’Havana hi ha una ermita amb un marcat caràcter mediterrani. Es tracta de l’Església de Nostra Senyora de Montserrat a l’Havana i està inspirada en l’església de la localitat empordanesa de S’Agaró.
Coneguda com a ‘Ermita de los catalanes’, va ser inaugurada el 12 de desembre de 1954 i, de fet, es tractava de la segona ermita dedicada a Montserrat que impulsava la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya a la ciutat. L’emplaçament de la primera havia estat en el punt que es va conèixer popularment com a ‘Loma de los catalanes’, i on actualment s’ubica el monument a José Martí, a la Plaza de la Revolución (veure article de ‘Loma de los catalanes a Plaza de la Revolución’).
La idea de l’estil que havia de tenir l’edificació havia estat de l’empresari Dionís Civil, directiu de la Societat. Els arquitectes, encarregats d’adaptar els plànols del temple empordanès, foren Vicenç J. Sallés Buïgas i Francisco G. Padilla i el mestre d’obres, Andreu Cuscó Sunyol.
Des de la Societat es va organitzar un comitè de dames encapçalat per Maria Pons i Encarna Conangla, per aconseguir els fons per a la construcció del temple. Les aportacions van venir de part de particulars o d’altres institucions catalanes a l’illa, com és el cas d’un faristol amb l’estelada, regalada pel Centre Català, entitat de caràcter independentista.
Marbre recuperat de la primera església
El temple consta d’alguns elements que es van poder recuperar de la primera ermita, com són alguns marbres, l’altar i el vitrall amb la imatge de Sant Jordi de darrere l’altar major. Igualment foren recuperats altres elements exteriors com el guerrer de la façana, que representa també el patró català, obra de l’escultor Joan Rebull i obsequi de l’empresari i mecenes, Josep Rovira i Rovira, o bé els escuts que representen les quatre províncies catalanes i que es troben a la propietat on hi ha l’ermita.
L’església està situada molt a prop de l’Aeroport Internacional José Martí, a Rancho Boyeros, a uns 8,5 km del centre de l’Havana. L’avinguda per la qual s’accedeix al temple es diu rambla de Tous, en honor a Josep Tous Amill, president de la Societat mentre es va construir el temple.
Josep Pla, que visità l’ermita durant la seva construcció, l’estiu del 1954, en el seu article ‘Viaje a Amèrica: carta de Cuba’, publicat a la revista ‘Destino’, demanava a totes les persones del país que ‘ajudin a l’acabament d’aquesta obra de tan alt llinatge sentimental i espiritual’. A l’article, Pla també parlava dels elogis que havia fet Sert referint-se a l’elegància del temple.
Altar i vitrall dedicat a Sant Jordi que es va poder recuperar
del primer temple
Faristol amb l'estelada, regal del Centre Català,
de caràcter independentista
Marta Faixedas
24/05/2017
Amèrica,
Centre Amèrica
Fotografies:
Jaume Piquer
Saber-ne més*:
- Roy, Joaquim. ‘Catalunya a Cuba‘. Barcelona: Ed. Barcino, 1988.
- Cabré, Tate. ‘Catalunya a Cuba, un amor que fa història’ Barcelona: Edicions 62, 2004.
- Recull d’imatges històriques de les dues ermites a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
- Diccionari dels catalans a Amèrica (4 volums). Comissió Amèrica i Catalunya, Generalitat de Catalunya. Barcelona, 1992.
- La Habana. Manual de viajeros para catalanes y personas en general interesadas en la huella catalana en Cuba. Associació Petjada Catalana a Cuba, ‘La Petjada’.
- El legado catalan en la Habana. Radio Rebelde.
- Ermita de Montserrat o de los catalanes en la Habana. Web Cuba en la memoria.
- La Iglesia de Nuestra Señora de Montserrat de La Habana, designada Tesoro de la Cataluña Exterior. España exterior, el periódico de las comunidades españolas en el mundo.
- Ermitas a la virgen de Montserrat. Pàgina de Facebook Cuba en la memoria.
* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.
Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran
http://www.petjadacatalana.com/ermita_catalans_montserrat_havana/
Autor: Marta Faixedas/blog Petjada Catalana
versió per imprimir