ARTICLES » 04-10-2021 | DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
![]() 3393
|
Sinopsi de “El conde de Tlapancalco”
A finals d'aquest mes de setembre ha sortit impresa, editada per Letrame, l’obra “El conde de Tlapancalco”, una novel·la històrica en castellà d’En Sebastià Sardiné Torrentallé que va adreçada, en primer lloc, al públic d’Amèrica Central. L’autor hi explica la trajectòria d’En Parra a Mèxic d’ençà del segon viatge colombí fins als anys d’En Ferran Cortès. Aquesta obra s’abeura, en part, en les recerques de l’Institut Nova Història i és el nostre Institut la primera entitat que se’n fa ressò en primícia. Oferim al lector la sinopsi del llibre traduïda al català.
La història que ens ha arribat del descobriment i de la conquesta de Nova Espanya (Mèxic) està en bona part tergiversada i tal com la tenim constitueix la historia oficial sobre aquells esdeveniments. El lector/a perspicaç trobarà en la novel·la històrica “El conde de Tlapancalco” respostes a molts interrogants. Li oferirà elements d’investigació sobre la participació no castellana en el descobriment i conquesta.
¿Eren tan catòlics En Ferran i Na Isabel? ¿Qui va finançar l’expedició? ¿Les tres caravel·les van sortir de Palos de Huelva o de Pals de Girona? ¿En Colom va ser genovès? Els 1200 expedicionaris del segon viatge d’En Colom no eren espanyols, sinó aragonesos, catalans, valencians, mallorquins i algun castellà. Les Antilles estaven sota gestió catalana i En Colom va voler comercialitzar-hi, establir-s’hi i crear-hi una nova indústria. Quan les noves terres van caure sota el monopoli de Castella, s’hi va imposar la religió, la creu, la llengua, l’espasa i l’espoli. ¿Hernán Cortés era extremeny? En el seu escut d’armes hi consta la bandera de la Corona Catalano-aragonesa. ¿En Cortés va participar en les guerres catalano-aragoneses de Carles I en el Mediterrani contra els otomans? Una filla d’En Moctezuma es va casar i va viure al poble de Toloriu, a Catalunya ¿Els personatges coneguts com germans Pinzón, Pedro de Margarite, Juan de Grado, Bartolomé de las Casas, els frares Boïl i Pané i moltes altres personalitats ―a qui van castellanitzar el nom―, ¿eren castellans o d’altres nacions independents de la Península Ibérica?
En Parra, el protagonista (descobriu-ne els ancestres), va partir amb Colom (Colon) en el seu segon viatge cap a Amèrica i després va contactar amb Cortès, un membre de la casa reial d'Aragó. En Cortès preferia pau i treva abans que guerra. Així, va pactar amb tribus indígenes: és El Tractat de Parra. Hi ha paral·lelismes entre les nacions tlaxcalteques i la Confederació Catalano-aragonesa. La novel·la explica la creació de Vera-Creu i de la ciutat de Tlaxcala i l’èxode dels Parra-tlaxcalteques terra endins per haver discrepat de la gestió castellana. Van descobrir Buena Vista, San Luis, el Valle de los Pirineos, fins que es van asentar a Las Parras. Després, un nou èxode de tlaxcalteques i colonitzadors. Es funda la Venta, amb els greus fets que va patir el protagonista Parra, a qui Cortès va proposar per a comte. I ho va ser: el comte de Tlapancalco.
La conquesta s’hauria pogut esdevenir d’una altra manera. Hom ho va intentar. La novel·la ofereix moltíssimes dades històriques, condicionades per unes altres que es van esdevenir al mateix temps a la vella Europa i en concret a la Península Ibèrica: una península molt complexa, amb moltes nacions independents i amb un únic Hispanorum rex, i no pas Hispaniae rex. Constateu-ne la diferència.
Letrame
https://letrame.com/catalogo/producto/el-conde-de-tlapancalco-los-parra-con-cortes-en-la-conquista-de-nueva-espana/
Autor: Sebastià Sardiné Torrentallé
versió per imprimir
ES CLAR, XAVI!
I HO SAPS TU, PERQUE' ETS EL GRAN EXPERT!
(En seriu...l'unic font de Marc Pons es la wikipedia.)
Doncs interpreta millor la historia aquest incompetent.
De ben segur que deu existir un llibre d'algun eminent historiador que es tituli alguna cosa així com, "Aproximació a la història: qüestió només per a bojos i incompetents".
"com diu *l'historiador* de elNacional.cat"
Marc Pons no es historiador. Es incompetent, i mai ha fet la tesi.
Et sona?
Espero que en aquesta novel·la (i si no en la segona part que segur que vindrà) l'autor faja extensiva la idea d'una "península molt complexa, amb moltes nacions independents" als primers anys de l'illa de La Espanyola en temps de Colom on, com diu *l'historiador* de elNacional.cat, les guerres en que els Colom es van veure implicats es devien a les habituals diferències, concepcions, rancúnies i odis mutus entre dues nacions i no a les estranyíssimes revoltes guerracivilistes i en contra del virrei i governador.
Que algú em posi un exemple de revoltes entre catalans i en contra dels seus virreis, governadors o capitans de Sicília o Sardenya durant els anys de conquesta d'aquestes illes...?¿
Explicant aquest fets tal i com ho fa *l'historiador* de elNacional.cat la Història agafa sentit, mentre que de la forma que ens l'han contat fins ara del que es tracta es d'una novel·la: d'un cuentu xinu.
"encara que sigui en forma novel·lada."
Com tots els estudis de l'INH.
Me n'alegro que la història verdadera vagi estenent-se també pels pobles americans, encara que sigui en forma novel·lada.
DESPERTA FERRO!!