Crea el teu compte
Accedeix
"Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”"
Chinua Achebe

Articles


Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra.


LLEGEIX-NE MÉS »

1435 lectures

A través d’una suma d’indicis i arguments, En Pep Mayolas ens exposa per què creu que el col·legi de predicadors d’Oriola atribuït a la iniciativa de l’antic inquisidor Ferran de Lloaces fou, en realitat i en els seus orígens, una fundació de Teresa de Jesús


LLEGEIX-NE MÉS »

1660 lectures

Van ser enviats a primera línia del front, i allà patirien el triple de baixes que la resta de soldats francesos.


LLEGEIX-NE MÉS »

2490 lectures

En Magí Camps va escriure, pel Dia Internacional de la Dona, aquest article sobre la vida de la primera escrivana profesisonal de Catalunya.


LLEGEIX-NE MÉS »

2333 lectures

Us presentem una entrevista inclosa en el treball «Les claus de l’èxit dels mercenaris catalans a la Mediterrània. 1214-1327», efectuat per un estudiant de 2n de Batxillerat Humanístic de l’Escola Municipal de Teball de Granollers, del curs 2009-2010, que va signar amb el pseudònim Guerau de Liost, i que, pel seu interès, hem recuperat de la xarxa.


LLEGEIX-NE MÉS »

2362 lectures

En Xavier Espluga troba un manuscrit català en una biblioteca de Mòdena. Tot i que d'antuvi creia que hauria pertangut a la Bibliloteca Reial de Nàpols, un dels bressols del Renaixement, al final descobreix que prové de la de l'escrivà i notari públic de la ciutat de Barcelona, Bernat d'Esplugues. Una troballa fantàstica que posa un graó més a la tasca de la recuperació els vincles esborrats del Renaixement italià amb Catalunya


LLEGEIX-NE MÉS »

2380 lectures

Llibres de l’Índex acaba d’editar el darrer llibre d’En Pep Mayolas, «Teresa de Jesús. Clarissa, catalana, abadessa i doctora», amb un pròleg d’En Jordi Bilbeny. Aquí us l’oferim per si us feia venir ganes de llegir el llibre.


LLEGEIX-NE MÉS »

2511 lectures

Pensem que l’espoli fiscal és un fenomen recent, però és un fenomen permanent que remunta a l’ocupació borbònica de 1714.


LLEGEIX-NE MÉS »

2542 lectures

Aquest mes d'abril es publica el nou llibre d'En Pep Mayolas sobre la figura de Santa Teresa de Jesús.


LLEGEIX-NE MÉS »

8030 lectures

Des de l'Institut Nova Història anunciem l'organització d'un Cicle de Conferències de Primavera al llarg dels següents mesos d'abril, maig i juny. Les conferències comptaran amb la participació de Víctor Cucurull, Francesc Jutglar, Jordi Bilbeny, Jordi Àlvarez i Montse Montesinos.


LLEGEIX-NE MÉS »

2802 lectures

Josep Cruañas és historiador i advocat, especialista en legislació de patrimoni, arxius i drets d'autor. També és una de les persones que més s'ha preocupat per accedir al sumari del procés contra el president Lluís Companys.


LLEGEIX-NE MÉS »

1793 lectures
ARTICLES » 08-04-2023

L'arrel catalana de Malta

L'efemèride de la independència de Malta serveix per recordar el treball d'investigació de Pere Alzina sobre la petja catalana a l'illa.


LLEGEIX-NE MÉS »

1679 lectures

Ahir fou l'efemèride de l'arribada de Colom a Barcelona, en aquell moment seu règia de la monarquia hispànica, per a entrevistar-se amb els Reis Catòlics.


LLEGEIX-NE MÉS »

1859 lectures

En Jordi Castellà recorda l'efemèride de l'alliberament de Barcelona l'any 801 D.C. per Guillem de Tolosa i el fill de Carlemany, alhora que denuncia la seva manca de reconeixement públic als carrers barcelonins.


LLEGEIX-NE MÉS »

1615 lectures

Al segle XV el tractadista musical Johannes Tinctoris va escriure que la guitarra era un invent català. ¿Com és que avui s’esmenta com a guitarra espanyola o flamenca? Té o pot tenir aquest canvi connotacions polítiques? En Jordi Bilbeny ho intenta explicar en aquest article, que, amb alguns retocs, forma part d’un estudi anterior intitulat «Malta i la guitarra catalana».


LLEGEIX-NE MÉS »

3295 lectures

Diversos escrits asseguren que Santa Teresa tenia una especial devoció per Santa Clara. Ara, dos nous quadres de l’Amèrica Colonial, datats a la segona meitat del segle XVII, ens ho reforcen i ens ajuden a creure que Teresa de Jesús havia d’haver estat la clarissa Teresa de Cardona.


LLEGEIX-NE MÉS »

2261 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37824 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]
Fa ben bé vint anys que els historiadors i colombistes catalans, imbuïts d'un desconeixement absolut sobre el...[+]
Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya...[+]
Una llegenda ens explica que el rei Jaume I va donar unes terres a Sant Francesc a Barcelona, perquè hi...[+]