Crea el teu compte
Accedeix
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart

Articles


Després de la ruta colombina per Pals del passat 25 de març amb En Jordi Bilbeny, els participants han compartit la seva experiència a les xarxes socials.


LLEGEIX-NE MÉS »

2045 lectures

La comtessa que intentà complir amb la missió marcada pel destí dels Urgell, però fou traïda per tothom.


LLEGEIX-NE MÉS »

2019 lectures

En Jordi Àlvarez ha començat a fer preguntes a dos programes d’intel·ligència artificial sobre algun problema relacionat amb la nostra història literària. Els resultats són tan sorprenents, que ens engresca a fer-los servir a fi de continuar resolent temes de la nostra història censurada.


LLEGEIX-NE MÉS »

3174 lectures
ARTICLES » 17-03-2023

La lliçó de Malta

Per què és tan interessant Malta? Per què ens interessa tant la seva història? En Jordi Manchon ens ho explica mentre ens convida a anar-hi per conèixer directament l’empremta catalana que, després de tants segles, encara hi sobreviu.


LLEGEIX-NE MÉS »

2921 lectures
ARTICLES » 13-03-2023

El M.H. Quim Torra publica a la seva pàgina web —la del 131è President de la Generalitat— un article d'En Jordi Bilbeny.

L'article d'En Jordi Bilbeny 'Per què és tan poc coneguda l’empremta catalana a Malta?' ha sigut publicat i promocionat a xarxes pel 131è president des dels seus comptes oficials. Seguidament podeu llegir-ne el text.


LLEGEIX-NE MÉS »

2495 lectures

En Joan-Marc Passada ens fa un petit recull d’insults que han perviscut a través dels temps als Balcans i que es diuen o es deien emprant el gentilici «català».


LLEGEIX-NE MÉS »

3189 lectures

En Joan Casajuana ens fa un resum de la història bàsica de la guitarra, tot posant de relleu que, tal com deia En Joahannes Tinctoris al segle XV, «és un invent català».


LLEGEIX-NE MÉS »

3959 lectures

L’Arxiu Nacional ha ingressat el llibre registre de cartes de Joan d’Aragó, lloctinent de Ferran II (1496-1499).


LLEGEIX-NE MÉS »

2421 lectures

Després d’estudiar els documents originals d’arxius molt diversos, els paleògrafs Jesús Alturo i Tània Alaix han situat l’aparició escrita de les primeres paraules protocatalanes al segle IV en textos de sant Pacià (Barcelona ?-390); han recalculat la datació de la majoria dels primers textos (Homilies d’Organyà incloses); han establert que el Llibre dels jutges és el primer text íntegre en català (entre 1066 i 1084), i han fet llistes dels 34 primers autors de textos (o paraules) en català. Ho exposen tot a l’assaig divulgatiu Lletres que parlen: Viatge als orígens del català (La Magrana, 2023).


LLEGEIX-NE MÉS »

4011 lectures

En Carles Udina valora la feina de l’Institut Nova Història pel seu rigor i mètode científic, cosa que no sempre passa en l’àmbit de la historiografia. Però alhora es queixa que tot sovint l’ortodòxia científica també menysprea i arracona els científics que fan propostes en una nova dimensió de la ciència i que també, de tant en tant, es considera l’opinió científica com una veritat absoluta i un relat intocable.


LLEGEIX-NE MÉS »

2367 lectures
ARTICLES » 24-02-2023

Sant Francesc a Montsó

En Carles Camp ens fa saber que a Montsó s’ha preservat el record del pas de Sant Francesc per aquella ciutat i castell just en el moment que preparava la seva peregrinació a Montserrat.


LLEGEIX-NE MÉS »

2508 lectures
ARTICLES » 21-02-2023

A qui pertany Tabarca?

Manuel Lillo ha escrit aquest article sobre els orígens del poblament i història de l'illa.


LLEGEIX-NE MÉS »

2311 lectures

Na Dolors Viola ens explica que, tot llegint Nina Berbèrvoa, ha localitzat una ciutat russa dita «Oriol» i insta els investigadors de l’Institut Nova Història a seguir estirant el fil de la seva possible relació amb la llengua catalana.


LLEGEIX-NE MÉS »

3029 lectures

En Raimon Balagué defensa la idea que «El Caballero de la Fortuna», també coneguda com «Don Claribalte», i considerada la primera novel·la escrita en territori americà, fou una obra escrita en català, però l’original de la qual, com acostumava a passar, desaparegué per sempre.


LLEGEIX-NE MÉS »

3358 lectures

Els Cabot han estat considerats d’origen venecià. Però van tenir una intensa relació amb el món català.


LLEGEIX-NE MÉS »

2168 lectures

Lluís Ferran Toledano publica 'La Catalunya dels furs carlins', un estudi sobre el foralisme carlí i l'experiència de la Diputació de Catalunya instaurada l'any 1874 a Sant Joan de les Abadesses.


LLEGEIX-NE MÉS »

1905 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37825 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]
El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que...[+]
La Biblioteca Nacional de la capital francesa conserva un exemplar complet del text del segle xv del qual es creia...[+]