Crea el teu compte
Accedeix
"No confonguis educació amb intel·ligència. Pots tenir un doctorat i seguir essent un idiota"
Richard Feynman

Articles


Article d'En Pol Bragulat en què desenvolupa la seva comunicació al '19è simposi sobre la Història Censurada de Catalunya'. La peça escultòrica de la casa 'Cervantes' de Barcelona —peça que pretén reproduir la cara del novel·lista— hi va ser instal·lada quan es va ampliar l'edifici al segle XVIII.


LLEGEIX-NE MÉS »

4782 lectures

En Cristian Molina ha trobat més banderes catalanes en d’altres gravats dibuixats per En Theodor de Bry i la seva família, que testimonien, una vegada més, que la descoberta d'Amèrica i les primeres exploracions i colonitzacions van ser protagonitzades per catalans.


LLEGEIX-NE MÉS »

7558 lectures

L'òptic gironí Joan Roget és l'inventor del telescopi? Article al suplement 'Cultura' del 'Diari de Girona' del 16 de setembre del 2008.


LLEGEIX-NE MÉS »

5019 lectures
ARTICLES » 03-05-2020

Cercant l'antic port de Pals

L'Albert Fortuny presenta un magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable: a Pals hi va haver port, un port encerclat per diverses torres de guaita, les quals fins ara han passat com a tals desapercebudes. Podeu descarregar l'estudi en format PDF.


LLEGEIX-NE MÉS »

8743 lectures

Un altre cas que clama al cel. Com pot ser que un igualadí, un escrivà de manament del rei Ferran II de Catalunya, visqués i fes testament a l'illa l'Espanyola si els catalans no teníem art i ni part ni en la conquesta ni en la colonització de les Antilles? Article de la Pilar Salmerón al blog 'De santa Creu a Sant Pau'.


LLEGEIX-NE MÉS »

4377 lectures

No som només els catalans els que ens trobem a faltar a la versió oficial de la Descoberta d’Amèrica. En Ramon Serrano ens extracta alguns dels retrets que un historiador aragonès del segle XIX fa a la desproporcionada atribució de mèrits als castellans, mentre es nega o s’obvia qualsevol intervenció “aragonesa” en la gesta.


LLEGEIX-NE MÉS »

3138 lectures

Ja ha sortit editat 'Carles I sense censura', el nou llibre d'En Jordi Bilbeny. L'Institut Nova Història us n'ofereix el primer capítol per si us desvetllava l'interès per llegir-lo sencer.


LLEGEIX-NE MÉS »

4909 lectures

En Quim Gibert reivindica la personalitat i feina d’En Ramon Porta i Mingot a Puerto Rico, un dels candidats a inventor de la pinya colada.


LLEGEIX-NE MÉS »

4024 lectures
ARTICLES » 23-04-2020

Una València al ‘Far-West’

Entre la València de l’Horta i la Valencia de Nou Mèxic hi ha vuit mil vuit-cents quilòmetres, la qual cosa no ha impedit que la toponímia catalana hi arrelés fa cent quaranta-sis anys, tal com ho ha fet la simbologia catalana en fa trenta. Ambdues llueixen la bandera catalana als respectius escuts. Article d'En Joan-Marc Passada.


LLEGEIX-NE MÉS »

5818 lectures

Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra. Article d’en Martí Crespo a l’edició de Vilaweb del 6 de desembre del 2019. La presència amagada dels catalans a Malta.


LLEGEIX-NE MÉS »

3052 lectures
ARTICLES » 20-04-2020

L'origen mallorquí de Napoleó

L’emperador Napoleó Bonaparte és un descendent del regent Hug Bonapart, noble mallorquí que es va establir a Còrsega a començaments del segle XV, com va provar En Joaquim Verdaguer. Article al diari 'Ultima Hora' de Mallorca de l'11 d'abril d'enguany.


LLEGEIX-NE MÉS »

8476 lectures

Després de visitar l'Havana per tercer cop en tres anys, En Jordi Bilbeny ens descriu les semblances i les identitats sorprenents que ha trobat entre aquesta ciutat cubana i Barcelona.


LLEGEIX-NE MÉS »

6139 lectures

En Jordi Manchon ens presenta un resum i unes reflexions a l'entorn del darrer viatge a Cuba, fet al març proppassat amb En Jordi Bilbeny, a la recerca de la petja catalana a l'època colombina.


LLEGEIX-NE MÉS »

4709 lectures

En Manel Carrera ens explica que el descobridor Joan Colom i Bertran va agafar el renom «Cristòfor» perquè la seva gesta s'assembla molt a fets protagonitzats per Sant Cristòfor. Aquest sant ha esdevingut molt popular a tota la Nació Catalana.


LLEGEIX-NE MÉS »

5303 lectures

Al port de l'Havana (Cuba) hi ha un convent de Sant Francesc. En Xavi Llobet, arquitecte, hi troba semblances amb esglésies barcelonines.


LLEGEIX-NE MÉS »

6593 lectures

Si l'original del ‘Lazarillo de Tormes’ era escrit en català, com tots els indicis suggereixen, quin podia haver-ne estat el títol? Article que En Juan Manuel Rodríguez va escriure per al web de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya.


LLEGEIX-NE MÉS »

4259 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37829 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]
Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
Per què el canvi de Toledo per Madrid? No era una ciutat prou castellana, Toledo? No hi havia ja l'estructura del...[+]
Primera part: La destrucció i adulteració de les fonts...[+]