Crea el teu compte
Accedeix
"La història és sempre una fantasia sense base científica, i quan es pretén aixecar un embull invulnerable i col·locar-hi a sobre una conseqüència, es corre el perill que una dada canviï i s'ensorri tota la carcassa històrica."
Pío Baroja (1872-1956)

Articles


A començaments de gener del 1492 es conquereix Granada. Sempre s'ha dit que els catalans i aragonesos no hi van tenir oficialment res a veure. Però la Montse Montesinos ha trobat noves dades que capgiren aquesta asseveració. En aquest article l'autora desenvolupa la primera part de la seva conferència a la 6a Universitat Nova Història a Montblanc (agost del 2019).


»

8259

La relació entre els catalans i vikings o normands ve de molt lluny: de principis del segle X. Aleshores, els normands es van estendre per Sicília, Malta i el sud d'Itàlia i van emparentar amb la casa comtal catalana: un primer tast de la unió dinàstica entre el casal de Barcelona i el de Sicília al darrer quart del segle XIII. Article d'En Marc Pons a "elnacional.cat".


»

3274

Ja fa temps que En Manel Capdevila, En Pep Mayolas i l’Ivan Giménez han exposat les seves conjectures per les quals creuen que Carles I, llavors de la seva primera vinguda a Espanya, no va arribar a Astúries sinó al regne de València. Ara En Jordi Bilbeny hi insisteix amb noves proves i arguments.


»

6265

Si la primera menció del 12 d'octubre com a dia de la verge del Pilar és de l'any 1640, com és que s'afirma que En Colom va arribar el 12 d'octubre del 1492 a Amèrica 'el dia de la verge del Pilar'? Article d'En Manel Capdevila per a l'Institut Nova Història.


»

6236

Ara que l’INH viatja a Sicília, En Pep Mayolas ens facilita uns breus apunts històrics que recorda haver espicossat de diverses lectures en els darrers quinze anys.


»

3202

"A Càlig, al Baix Maestrat, han estat trobats, amagats en un fals sostre, documents amb 400 anys d'antiguitat. Pertanyen a l'arxiu parroquial del poble. El més curiós és que han estat tot aquest temps amagats a l'església fins que la intuïció d'un filòleg veí del poble els ha descoberts". Notícia, apareguda aquest 4 d'octubre, de la Núria Pérez Ves per a 'À Punt', la televisió pública del País Valencià.


»

5591

L’Àlex Sendra demostra amb un senzill càlcul matemàtic que els censors han substituït la ciutat de València per la de Valladolid en una obra d’En Bartolomé de las Casas.


»

4184

Pel seu interès, l'INH ha traduït els textos que En Quico Ventalló va recollir en el seu blog 'Argumentari de la Nació Catalana'. Com han vist els estrangers els catalans als segles XVII, XVIII I XIX? Amants de la llibertat, desitjosos de recuperar la seva independència i les seves constitucions, enemics de Castella (i a l'inrevés), grans treballadors, bons comerciants, excel·lents mariners, rebels, orgullosos, patriotes, amants de la seva llengua. "La major part dels manuscrits (de la Real Biblioteca de Madrid) procedien de Catalunya perquè consideraven sediciosos els catalans. Quan van destruir i saquejar els palaus dels seus nobles, enviaren llibres i manuscrits a Madrid".


»

8566
ARTICLES » 02-10-2019

Aragó, Aragó!

En Josep Vallverdú s'estranya que Catalunya no hagi estat mai declarada oficialment com a regne. I això que el país tenia molt més poder que el regne d'Aragó, cosa que, fins i tot, reconeix un cronista aragonès. Article editat a 'El punt-Avui+' del proppassat 28 de setembre.


»

5812

El jesuïta català, fill de Poboleda (El Priorat), va descobrir les lleis de circulació i traslació ciclònica, va pronosticar al 1875 per primera vegada a la història l’arribada d’un huracà per Cuba i va fundar una xarxa d'estacions meteorològiques al Carib. Per tot això és considerat el fundador de la meteorologia tropical. Article de la Rocío Granados a 'La Voz Católica' de Miami (EUA).


»

4303

En Lluís M. Mandado ha descobert que al centre d’Occitània hi ha un poblet en el qual, sota la crosta del francès imposat fèrriament, s’hi parla, no pas una variant de l’occità, sinó un català ben pur. En aquest article ens explica com el va descobrir.


»

4095

La ‘Representació de l’assumpció de madona santa Maria’ celebra 40 anys de representacions ininterrompudes a la Selva del Camp. És el drama sacre més antic d’Europa escrit en llengua romànica i conservat íntegrament. Recull la tradició de la Mare de Déu d’Agost, dels primers segles del cristianisme. Entrevista de la Mireia Rourera a l'Armand Puig per a l’Avui-El Punt+ del 15 de setembre d’enguany.


»

2755

La primera història global de la humanitat apareix a la Roma italiana de finals del segle quinze, un cop cau Constantinoble en mans dels otomans. S’emmarca en una glorificació deliberada de Roma i els monarques afins, que, aleshores, havien d’esdevenir els líders de la reocupació del món: els Reis Catòlics sota la protecció del papa Borja i, posteriorment, l’emperador Carles primer. Al segle vint-i-u, la falsificació de la història és un fet constatable, i sembla que aquesta pràctica té lloc de forma especial a partir del segle setze. Però ningú, pràcticament ningú, ho investiga. Article de l'Andreu Marfull.


»

4510

El rei Jaume II, rei valencià, valencià de cor, d’estirp i de naixença, s’estimava el seu país i parlava la seua noble llengua pàtria i va plantar cara a la Castella amb ínfules supremacistes i hi va reeixir. A ell devem que el país dels valencians arribàs a la riba del Segura. En la línia de l'article anterior, reproduïm el primer article que En David Garrido va publicar sobre aquest rei al 'Diari-la-Veu' el gener d'enguany.


»

3156

Article d'En David Garrido al diari digital 'La Veu'. Finalment, el rei Jaume II 'El Just' annexiona el 1307 Alacant, la Vall del Vinalopó i el Baix Segura al Regne de València.


»

4612

En Quim Gibert ens fa saber que el culte a la marededéu de Montserrat a Puerto Rico s'hi va iniciar al segle XVI. A finals d'aquest segle ja s'hi havia bastit una ermita. La devoció a la Moreneta es va anar escampant arreu de l’illa antillana durant els segles següents. Segons alguns investigadors, Montserrat ha estat la veritable patrona de l’illa, no pas la imposada per un cardenal, ens informa En Gibert.


»

4402
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37832
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
Com cal dir-ne, dels reis catalans? Eren catalans els nostres reis? Va ser Catalunya un regne? Un apèndix del...[+]
Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar...[+]
Nombrosos errors a la grafia dels topònims delaten la intervenció d'un copista poc atent o atent només a...[+]