Crea el teu compte
Accedeix
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill

Articles


Reproduïm l'apunt biogràfic realitzat per en Jordi Morant i Clanxet al «Diari de Tarragona» del 6 de març del 2017. Entre altres coses s'hi afirma que el cardenal-arquebisbe de Tarragona conegut com Gaspar Cervantes de Gaeta va ser el cosí de l'autor del "Quixot".


LLEGEIX-NE MÉS »

6300 lectures

L'Institut Nova Història és fa ressò d'una notícia que va aparèixer el passat 8 de març al diari digital Vilaweb. Les quatre barres del Penó de la Conquesta que està guardat a València és la bandera conservada més antiga del món.


LLEGEIX-NE MÉS »

8446 lectures

Segona part de l'article d’en Lluc Martí. Hi continua comentant, mitjançant l’anàlisi de més fragments, la presència de la censura al Quixot.


LLEGEIX-NE MÉS »

4187 lectures

En Lluc Martí s'ha llegit el Quixot, n'ha fet una interpretació al·legòrica a partir de concebre els "encantadores", que tant apareixen en l'obra, com els seus censors i, finalment, n'ha analitzat alguns fragments sota aquest prisma.


LLEGEIX-NE MÉS »

5211 lectures

Reproduïm una entrevista que el diari La Vanguardia va fer l’any 2010 a en Jordi Bilbeny arran de la publicació del seu llibre "El dit d’En Colom".


LLEGEIX-NE MÉS »

4929 lectures
OPINIO » 04-03-2017

Història

El periodista Manuel Cuyàs reflexiona al diari El Punt-Avui sobre els factors que condicionen fortament la veracitat dels relats històrics.


LLEGEIX-NE MÉS »

3980 lectures

Descobert un full gravat on apareixen uns naips de baralla catalana de la segona meitat del segle XV. A la sèrie dels oros s'hi observa l’escut català amb tres pals.


LLEGEIX-NE MÉS »

8034 lectures

Crònica de la conferència que sobre En Jeroni Bosch va pronunciar En Jordi Bilbeny el passat 18 de gener del 2017 al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona


LLEGEIX-NE MÉS »

8554 lectures
OPINIO » 09-02-2017

Dibuix d'En Martí Ceballos

Martí Ceballos ens il·lustra la resposta d'En Colom a la proposta d'enderrocar-lo.


LLEGEIX-NE MÉS »

3973 lectures

Gràcies al testimoni d'En Vicenç Moliner, de Castellbisbal, descobrim que la residència del Marquesat de Casa-Pinçon, descendents dels germans Pinçon, és situada a Barcelona, fet que evidencia els vincles i l'establiment d'aquesta important nissaga de nobles a Catalunya.


LLEGEIX-NE MÉS »

7563 lectures

Quan va néixer En Cristòfor Colom? Al 1451, com defensen els qui creuen que el Gran Almirall, i Virrei, humanista, cosmògraf, escriptor i home d’Estat va ser un llaner plebeu i analfabet o al 1414 com ho fan els qui l’identifiquen amb el noble barceloní?


LLEGEIX-NE MÉS »

6881 lectures

Comunicació d’En Jordi Vila sobre el concepte jurídic de la “mort civil”, presentada a l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt (novembre del 2011)


LLEGEIX-NE MÉS »

4365 lectures

El doctor Miquel Maresma revisa la malaltia que va afectar En Colom als darrers anys de la seva vida, n’analitza els símptomes i la identifica amb una «poliartropatia crònica gotosa». I conclou que es correspon amb persones molt velles o d’edats molt avançades. I que si En Colom es va morir als 55 anys no va tenir temps de tenir el deteriorament de la malaltia que va tenir. I si la va tenir –que la va tenir– no és el Colombo genovès.


LLEGEIX-NE MÉS »

7221 lectures

En Francesc Magrinyà ha trobat en un vers d'Ausiàs March el concepte jurídic de la "mort civil", que també observem en documents que fan referència a En Joan Colom i Bertran. 


LLEGEIX-NE MÉS »

6774 lectures

En Francesc Magrinyà ha completat la primera versió del seu article «“In senectute bona” també vol dir morir amb més de 80 anys». Aquí ha recollit noves dades on l'expressió llatina s'utilitza per designar persones que han mort tocant als 90 anys.


LLEGEIX-NE MÉS »

4665 lectures

En Marc Vicent Adell pensa que els textos de Garcilaso de la Vega són traduïts del català, i ho argumenta extensament en un article. Aquesta n'és la segona i última part.


LLEGEIX-NE MÉS »

5571 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37840 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs...[+]
Quan va arribar el blat de moro a Catalunya? Tot i que sembla, pel nom, que ja hi havia de ser des de temps...[+]
La poesia d’Ausiàs March (València, 1400-1454) descendeix de la trobadoresca que cantava el fin amor i, tot i...[+]