Crea el teu compte
Accedeix
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof

Articles


El sepulcre del cardenal Joan Margarit i Pau reapareix a Roma després d’haver-se’n perdut el rastre durant segles


»

6507
ARTICLES » 22-02-2016

La conquesta catalana d'Aragó

En Lluís Batlle dóna a conèixer un text d'un cronista florentí de finals del segle XIII i la primera meitat del XIV en què s'explica, entre altres fets, una versió molt diferent a la coneguda sobre l'origen del Regne d'Aragó.


»

26633
OPINIO » 18-02-2016

Isabel i Carlos, l’estafa

L'Enric Vila denuncia la gran estafa que suposa que els espanyols parlin i escriguin de la història d'Espanya i dóna la raó a en Bilbeny, que porta anys denunciant aquesta grollera tergiversació.


»

9484
OPINIO » 17-02-2016

Digueu-me bruixa!

L’Eulàlia Panyella ha llegit el llibre «La sardana i la religió de les bruixes» d’en Bilbeny i se sent hereva mil·lenària de totes les dones i totes les bruixes que l’han precedit.


»

5612

En Francesc Magrinyà ha fet un balanç dels primers quinze anys de simposis sobre la descoberta catalana d’Amèrica i, a més, ha redactat una crònica del darrer bo i resumint-ne cadascuna de les comunicacions que hi han estat exposades. Atès que el resultat final ha estat força llarg, a causa de la gran quantitat de comunicacions a resumir, hem dividit l’escrit en tres parts. Altrament, com que el que aquí s’escriu és només una crónica de divulgació, no hi apareixen les referències textuals de les afirmacions dels comunicants. Aquestes apareixeran quan es publiquin les actes del simposi, si els seus autors ho consideren convenient.


»

6870

La Montse Montesinos ha redactat un interessentíssim estudi sobre el papa Paulo V, que era un descendent de la familia Burguès barcelonina. Va beatificar Sant Ignasi de Loiola, Sant Francesc Xavier i Santa Teresa de Jesús.


»

12476

L’Ivan Giménez fa un viatge en el temps i ens exposa algunes de les teories i opinions més rellevants respecte a l’origen del nom Aragó.


»

23131

Us oferim la ponència sobre la relació entre la xocolata americana i Catalunya que la Gemma Bufias va presentar al 15è Simposi d’Arenys de Munt, el passat novembre del 2015.


»

18242

Text de la conferència d'en Damià Clot al 15è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica, celebrat el novembre del 2015 a Arenys de Munt.


»

5535
ARTICLES » 15-01-2016

La «volta catalana» a Mèxic

Mentre treballava a Mèxic, l’Agustí Tresserra es va adonar que allà era i és comú comú construir cases amb “volta catalana” des dels temps dels primers conqueridors


»

9216

Un emissari castellà que els Reis Catòlics envien des de Barcelona a Portugal per tractar temes d’índole cosmogràfica sembla que podria ser un desdoblament del cosmògraf català de nom semblant


»

7949
ARTICLES » 07-01-2016

Notes diverses d’història

En Jordi Segarra ens fa arribar aquestes notes d’història, que creu que ens poden interessar per anar lligant caps en tot això que destapem del nostre passat


»

7563

Són estats descoberts i identificats 138 documents del Tribunal de la Inquisició episcopal de l’Alguer del sec. XVIII


»

9319

Els escuts de Castella dins la Nació Catalana són com la marca amb què es van estigmatitzar els esclaus. Són com el ferro roent que es posa a les cuixes de les vaques per indicar-ne la propietat. En Bartomeu Balutxo mostra alguns exemples d’escuts castellans que ha descobert a les Illes Balears. Algun d’ells especialment humiliant.


»

8963

Aquest és el títol impactant de l’últim llibre d’En Lluís Maria Mandado, una de les novetats editorials del passat XVè Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica. En Pep Mayolas ens parla d’aquest treball i del seu autor en el Pròleg de l’obra.


»

20431

Les figuretes dels nostres pessebres són fruit de la invenció popular o tenen un origen religiós que es remunta als orígens dels temps, molt abans del naixement de Crist?


»

14268
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37840
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan va arribar el blat de moro a Catalunya? Tot i que sembla, pel nom, que ja hi havia de ser des de temps...[+]
Quin protagonisme van tenir en el descobriment i quin paper hi va jugar Ferran II en el seu regnat? La intenció...[+]
La Núria Garcia Quera ens explica la relació que tenen, segons ella, certs topònims pirinencs amb l'euskera...[+]
L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]